Gemeente Groningen

Persbericht

GGD Groningen gaat sociaal geneeskundigen opleiden 23-07-2002

De GGD Groningen gaat de komende jaren sociaal geneeskundigen Maatschappij en Gezondheid opleiden. Dit gebeurt in samenwerking met de GGD Fryslân, de stichting Medische Opvang Asielzoekers (MOA) Noord Nederland en Thuiszorg Groningen. Belangrijkste aanleiding hiervoor is de krapte op de arbeidsmarkt voor artsen. Een krapte die zich binnen de preventieve gezondheidszorg en in het noorden van het land nog eens extra doet gelden. Daarnaast gaat er van het meedoen aan de nieuwe opleiding een kwaliteitsimpuls voor de bestaande organisaties uit. De vier partijen sluiten hiermee aan bij een landelijk initiatief waarbij sociaal geneeskundigen-in-opleiding als arts-assistent in dienst komen bij GGD'en. De opleiding tot sociaal geneeskundige Maatschappij en Gezondheid is nieuw en komt in de plaats van de huidige opleidingen voor de specialisatie tot sociaal geneeskundige.

Landelijk is besloten de specialisatie 'sociaal geneeskundige' op het niveau te brengen dat erkende artsenspecialisaties vereisen. Door in de praktijk op te leiden middels assistentschappen, zoals gebruikelijk in de gezondheidszorg en de opleiding ook kwalitatief op het gewenste niveau te brengen, hopen de partners genoeg artsen te interesseren voor het werken in de openbare gezondheidszorg. In september 2002 gaat de nieuwe opleiding Maatschappij en Gezondheid van start. Tijdens deze vierjarige opleiding werken de deelnemers eerst twee jaar als assistent bij een GGD of vergelijkbare instelling. Daarna gaan zij zich gedurende twee jaar specialiseren.

Noordelijke partners
De vier partners in het noorden bieden vanaf september plaats voor het opleiden van vier artsen. Er hebben zich inmiddels ook al vier kandidaten aangemeld. Zij doorlopen assistentschappen op het gebied van de Jeugdgezondheidszorg, Sociaal medische advisering, Openbare geestelijke gezondheidszorg en Infectieziektenbestrijding. De Stichting MOA Noord Nederland is een samenwerkingsverband van de GGD'en in de drie noordelijke provincies. Zij verzorgt de medische intake van asielzoekers en de toegeleiding van bewoners van asielzoekerscentra naar de curatieve zorg, zoals huisarts, tandarts of verloskundige.