Praktijkonderzoek Veehouderij

Hygiëne is sleutel bij aanpak Salmonella

Auteurs: Monique Mul, Martien Bokma-Bakker en Monique van der Gaag

Onderzoek heeft de belangrijkste gevaren geïdentificeerd die invloed hebben op de introductie en verspreiding van Salmonella op een vleesvarkensbedrijf. Een drietal gevaren is meetbaar, beheersbaar en corrigeerbaar: de Salmonella status van de aangevoerde biggen, de aanwezigheid van Salmonella in drinkwater, en brijvoer met een pH > 4,5. Daarnaast hebben de experts een prioriteitenlijst pgesteld voor de gevaren en de daarbij behorende meer algemene beheersmaatregelen.

Wilt u het hele artikel lezen? Dat kan. Bestel PraktijkKompas van juli 2002 hier voor de prijs van 12.50 of lees het hele artikel in PraktijkNet. Abonnees van het Varkensonderzoek krijgen PraktijkKompas automatisch toegestuurd.

Varkens praktijkkompas juli 2002, jaargang 16 nummer 3, pagina 2 t/m 3

---

© Praktijkonderzoek Veehouderij - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 24-07-2002 10:00.