Landelijke Huisartsen Vereniging

Huisartsen nu ook poortwachter voor GGZ, maar ondersteuning ontbreekt

De huisarts is sinds 1 juli officieel een nieuwe taak rijker. Op die datum is een maatregel van kracht waarin de huisarts is aangewezen als verwijzer naar het RIAGG (tweedelijns GGZ). Hoewel de LHV inhoudelijk achter de maatregel staat, constateert zij dat er qua ondersteuning niets concreets is geregeld.

De maatregel betekent een verzwaring van de taak van de huisarts. De LHV gaf eerder aan inhoudelijk positief te staan tegenover deze verwijsfunctie, omdat zij inventarisatie van klachten en verwijzing naar de tweede lijn vindt passen bij de functie van de huisarts. Dit niet alleen in de somatische, maar ook in de psychiatrische zorg. Om deze taakverzwaring goed te kunnen uitvoeren, is de LHV echter van mening dat de huisarts hierin ook moet worden ondersteund met kwaliteitsbeleid en voldoende verwijsmogelijkheden in de eerste en tweede lijn.

De maatregel is echter ingegaan zonder dat concrete afspraken zijn gemaakt met de LHV rond deze verwijsfunctie. Ook is de LHV niet van tevoren op de hoogte gesteld van de afkondiging in de Staatscourant van 4 juni. De LHV heeft niet ingestemd met deze maatregel en heeft daarom haar teleurstelling uitgesproken over de gevolgde procedure en heeft hiertegen ook protest aangetekend bij de minister van Volksgezondheid.

De maatregel is echter wel met ingang van 1 juli van kracht geworden, waardoor patiÎnten een verwijskaart van de huisarts nodig hebben om bij het RIAGG terecht te kunnen. De LHV adviseert haar leden voorlopig om zoveel mogelijk te handelen zoals dat reeds gebruikelijk was. Dit betekent:

* Een huisarts die reeds actief een verwijskaart uitschreef voor het RIAGG kan dit gewoon blijven doen.

* Een huisarts die tot nu toe geen verwijskaart afgaf voor het RIAGG kan in het vervolg alleen op verzoek van de patiÎnt pro forma een verwijskaart hoeven af te geven via de assistente.

Deze maatregel is een uitvloeisel van het bestuurlijk overleg met GGZ-Nederland en Zorgverzekeraars Nederland in het najaar 2001. VWS wilde concrete afspraken voor een goede verwijzing.