Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

BAAN: hoe nu verder?

De afgelopen weken waren niet de meest makkelijke voor de medewerkers van BAAN. Ontslag van jezelf of van je directe collega's gaat je niet in de koude kleren zitten. Ik heb inmiddels behoorlijk wat reacties gehad en die wil ik graag met u delen:

'De reorganisatie was zeker nodig, maar had al veel eerder moeten gebeuren'.
Bij sommige afdeling wordt al jaren inefficiënt gewerkt en daar zijn al lang geleden zowel door medewerkers als door de ondernemingsraad verbeteringsvoorstellen gedaan. Blijkbaar zijn hun suggesties niet tijdig doorgekomen. Dat is jammer en het getuigt van stroperigheid in de organisatie. Misschien dat er nu sneller iets gedaan wordt met suggesties! Dat kan geld en banen besparen. Deze ontslagronde treft met name R en D. Op zich is het goed om minder producten te gaan ontwerpen, maar dat had al veel eerder gedaan moeten worden. Het is te duur om voor een handvol klanten specifieke pakketten te blijven ontwikkelen. Jammer, maar er moeten wel keuzes worden gemaakt. Het overbrengen van werk naar India is een zorgelijke ontwikkeling, maar ligt wel in de lijn der verwachting. Hopelijk blijft het hierbij en vindt er een goede afstemming plaats tussen de ontwikkelcentra in India en Barneveld.

'Er worden veel projectleiders en projectmanagers ontslagen'.
Als je kijkt naar de ontslaglijst, is dat inderdaad het geval. Op zich is het goed dat ook in de bovenlaag van de organisatie gesneden wordt, want bij BAAN liepen wel erg veel managers rond. Nadeel is dat het met name projectmensen betreft, terwijl het nieuwe BAAN wel verdacht veel gaat lijken op een projectorganisatie (en dan heb je deze mensen juist weer nodig!). Nu worden lijnmanagers omgeschoold tot projectmanager, maar een goede lijnmanager hoeft niet per definitie een goede projectmanager te zijn!

'Van belang is dat er een cultuuromslag komt bij BAAN'.
Daar ben ik het mee eens. In het verleden is te vaak de BAAN-cultuur geroemd (en het heeft ook zeker z'n goede kanten), maar je moet uitkijken dat het niet verstikkend gaat werken. Ik ben van mening dat er veel meer openheid moet komen. Bespreek bv. de adviesaanvraag van de OR in je eigen team. Maak aparte sessies en ga gewoon eens praten met de collega's op de werkvloer. Daar leer je vaak meer van dan vanachter je bureau prachtige organisatieplaatjes tekenen.

'Had deze reorganisatie niet gebruikt moeten worden om een kwaliteitsslag te maken?'
Dat vind ik lastig om te zeggen omdat er in Nederland spelregels zijn bij het opstellen van een sociaal plan (bv. last in first out). En daar is ook deze keer gebruik van gemaakt. Na alles wat er is gebeurd, ben ik nu van mening dat BAAN had moeten aangeven hoe zij de organisatie verder gestalte wilde geven (en welke poppetjes daarvoor onmisbaar zijn). Deze mensen moeten op cruciale posten binnen het bedrijf gezet worden. De vraag is of dat nu gebeurt. Ik heb de indruk dat er eerst gesneden is en dat nu met de overblijvers een nieuwe organisatie wordt gebouwd. Dat kan natuurlijk ook, maar het is de vraag of je daar de oorlog mee wint.

De ontslaggesprekken hebben inmiddels plaatsgevonden. Indien u akkoord bent gegaan met een beëindigingsvoorstel, wens ik u veel sterkte bij het zoeken van een andere baan. Indien u mag blijven werken bij BAAN, heeft u evenzeer sterkte nodig, want het is nogal wat om in een sterk afgeslankt bedrijf de handen uit de mouwen te steken. En voor iedereen geldt; mocht u hulp nodig hebben of een klankbord om tegen aan te praten, neem contact op met Wim Burggraaf. Vanaf 8 augustus ben ik een tijd het land uit, maar dan kunnen collega's uw vragen beantwoorden. Ik wens u veel sterkte toe!

Contact opnemen met uw bestuurder Wim Burggraaf? Email: w.burggraaf@cnvdibo.nl, telefoon: (055) 577 26 40.

Apeldoorn, 22 juli 2002.