Ingezonden persbericht
Slechte aanpak kamernood
UTRECHT, 20020722 -- Ruim 65% van de steden met kamernood ondernemen te weinig actie om de kamernood te lijf te gaan. Dit blijkt uit een inventarisatie van het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg). Linda van Beek, voorzitter van het ISO: "De aanbevelingen van oud staatssecretaris Remkes om als gemeente het initiatief te nemen hebben geen zin gehad."
In bijna alle steden heerst er grote onduidelijkheid over de vraag wie er verantwoordelijk is voor de aanpak van het probleem. In veel steden is er nauwelijks overleg tussen gemeente, woningcorporaties en hogescholen en universiteiten. "Men moet ophouden de bal naar elkaar te kaatsen. De huiver om nu creatief te gaan bouwen moet worden weggenomen." Aldus van Beek. Woningcorporaties willen vaak wel het probleem oplossen, maar worden tegengehouden door de bureaucratie van de gemeente. Vooral structurele oplossingen worden niet gerealiseerd.
Vele oorzaken van de kamernood, zoals de koppelingswet en de onaantrekkelijke belastingregels, kunnen alleen landelijk worden aangepakt. De gemeenten vinden dat er te weinig coördinatie vanuit VROM plaatsvindt. Kamernood onder studenten is een landelijk probleem. "Als de wetgeving niet wordt aangepast, blijft de verhuur van kamers onaantrekkelijk. Terwijl hier juist een gat in de markt ligt." Aldus van Beek.
Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) is de grootste landelijke studentenorganisatie en vaste gesprekspartner van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Bij het ISO zijn ongeveer 160.000 studenten aangesloten.
Ingezonden persbericht