Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 03-07-2002
Onderwerp: Bouwen wonen en leefomgeving

Netwerken in Kampen.

Op alle fronten zijn Zwolle, Kampen en de provincie Overijssel bezig om mensen te betrekken bij de samenwerking in de netwerkstad. Zo zijn vrijdag 21 juni meer dan veertig leden van de colleges en van de raden en staten naar de Stadsgehoorzaal gekomen voor de jaarlijkse bestuurdersdag.

De bestuurdersdag (voorheen raads- en statenledendag) is bedoeld om de (nieuwe) leden van de gemeenteraden, provinciale en gedeputeerde staten en de burgermeesters en wethouders te informeren over de samenwerking tussen Zwolle, Kampen en de provincie Overijssel. Op welke gebieden wordt momenteel samengewerkt, wat is de stand van zaken en hoe ontwikkelt de samenwerking zich?

IJssel als thema
Dit jaar vormt de rivier de IJssel het centrale thema van de bestuurdersdag. Een belangrijk onderdeel van het programma wordt gevormd door twee excursies: de IJsselmonding en de IJsselinfrastructuur. Dit zijn grootschalige projecten die heel belangrijk zijn voor de netwerkstad als geheel.

IJsseldelta
De excursie IJsselmonding brengt de deelnemers naar het Ketelmeer. Ten noorden van het Keteleiland is Rijkswaterstaat bezig zandplaten op te spuiten. Zo ontstaan kleine eilandjes die nét boven het water uitkomen en wordt de oorspronkelijke IJsseldelta hersteld. Uiteindelijk krijgen we er een prachtig natuurgebied bij, met geulen en steigers voor recreatievaart.
De excursie begint in het informatiecentrum van Rijkswaterstaat in Ketelhaven. Daarvandaan varen de deelnemers met een boot naar een plaat die 'in de maak' is. Er ligt alleen nog maar een zandwal en wie wil, maakt een wandelingetje naar het eind van de wal. Daar spuugt een dikke pijp het zand uit waarmee een grote graafmachine de wal telkens een stukje langer maakt. Aan de luwe kant van de zandwal ontstaat een rustige 'baai' waar uiteindelijk klei in wordt gestort. Dan is de plaat klaar en kan de natuur z'n gang gaan. Als het hele project klaar is, draagt Rijkswaterstaat het beheer over aan Staatsbosbeheer.

Zuiderzeehaven
De andere excursie gaat over de IJsselinfrastructuur, zoals de N50 en de Eilandbrug, die allebei heel belangrijk zijn voor de bereikbaar van Kampen én van de netwerkstad als geheel. De excursie begint in de inforuimte van Rijkswaterstaat aan de Flevoweg. Daar wordt onder meer een film getoond over de N50 wegvak Kampen-Ramspol en de bouw van de Eilandbrug ? hoe komt zo'n bouwwerk tot stand en waar hebben de bouwers allemaal rekening mee moeten houden? Daarna brengt het gezelschap een bezoek aan de bouwlocatie. Vanaf die uitzichtplaats bovenop de dijk kunnen de deelnemers ook goed het terrein zien waar de Zuiderzeehaven moet komen. Met dit project gaat Kampen nu hard aan de slag en ook de provincie en Zwolle dragen hun steentje bij. Het is goed dat alle bestuurders een keer met eigen ogen zien wat een enorme uitdaging daar ligt voor de netwerkstad. Want zeker bij zo'n groot project is samenwerking de sleutel van het succes.

Zwolle Kampen Netwerkstad is niet alleen een zaak van de bestuurders, maar vooral ook van de bewoners van de netwerkstad! Daarom organiseren we sinds kort wederzijdse bezoekjes aan de 'buurman'. Donderdag 20 juni heeft weer een bus met Zwollenaren een bezoek gebracht aan Kampen.

De reacties van de Zwollenaren op het bezoek aan Kampen waren weer heel positief. Ook mensen die vaker in Kampen waren geweest hebben nieuwe ontdekkingen gedaan. Houd deze krant dus in de gaten, want binnenkort melden we hier wanneer de volgende bewonersbezoeken aan Kampen en aan Zwolle plaatsvinden. Dan kunt u zich ook opgeven voor een bezoekje aan de 'buurman'.

Bron: Communicatie Datum van 04-07-2002 tot 17-07-2002