Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER VERA DUA VLAAMS MINISTER

VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW Zondag 21 juli 2002

Umicore moet Moretusburg in Hoboken saneren

Umicore, het vroegere Union Minière, moet de wijk Moretusburg, palend aan de Umicore-vestiging van Hoboken saneren. Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua heeft dat beslist. De bewoners van bijna 1000 woningen in de wijk ontvangen morgen, maandag 22 juli, van OVAM een bodemattest. Dat vormt voor de bewoners meteen hét bewijs dat niet zij, maar het bedrijf Umicore de kosten voor de sanering van de wijk Moretusburg moet dragen.

Umicore - dat over vestigingen beschikt in Balen, Olen, Overpelt en Hoboken - moet een bodemsaneringsproject uitwerken voor de Hobokense wijk Moretusburg. De onderneming moet ook instaan voor de nodige bodemsaneringswerken. Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua heeft dat beslist nadat de onderneming in beroep was gegaan tegen de beslissing van de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij). Umicore had eerder een beschrijvend bodemonderzoek - dat de vervuiling van de gronden in kaart brengt - opgemaakt voor de eigen bedrijfsterreinen in Hoboken, maar niet voor de nabij gelegen wijk Moretusburg. Die wijk lijdt al jaren onder een lood- en (in mindere mate) cadmiumvervuiling, die een gevolg zijn van de activiteiten van Umicore. OVAM eiste dat de onderneming ook een beschrijvend bodemonderzoek zou verrichten voor Moretusburg. Umicore ging tegen deze eis echter in beroep bij Vlaams minister van Leefmilieu Vera Dua. De minister bevestigde evenwel de stelling van OVAM. Umicore heeft nu wel een bodemonderzoek laten verrichten én heeft zich intussen bereid verklaard een bodemsaneringsproject voor de wijk op te stellen.

Vlaams minister van Leefmilieu Vera Dua wil dat nog volgend jaar, ten laatste 2004, de sanering van de wijk Moretusburg start. Bijna 1000 percelen zullen grondig moeten gesaneerd worden.

Vanaf morgen, maandag 22 juli, zullen de inwoners van de Moretusburgwijk (969 percelen) een bodemattest thuis ontvangen. Het bodemattest ontslaat de bewoners van enige saneringsplicht. De bewoners van de Moretusburg kunnen gedurende 2 maanden terecht op een gratis informatienummer 0800-16 665 (en dit op maandag, woensdag en vrijdag van 8 tot 13.00 uur en op dinsdag en donderdag tussen 14.00 en 20.00 uur).
Deze sanering moet gepaard gaan met verdere inspanningen naar beperking van de uitstoot op het terrein zelf, zoniet blijft het dweilen met de kraan open. Samen met de minister voor gezondheidsbeleid, Mieke Vogels, werd sinds eind vorig jaar een actieplan Milieu en Gezondheid opgestart. Via 33 actiepunten wordt Umicore gehouden dit programma uit te voeren, met medewerking van de stad Antwerpen, de Vlaamse milieu- en gezondheidsadministraties, de Antwerpse universiteit, het provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) en uiteraard de bewoners zelf.

Intussen gaan de onderhandelingen verder over de sanering van de terreinen, die verder weg gelegen zijn dan de Moretusburgwijk , alsook over de sanering van de terreinen in Olen, Balen en Overpelt.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be