Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 19 JULI 2002

Decreet Integraal Waterbeleid beklemtoont duurzaam beleid

Ter uitvoering van het Zomerakkoord heeft de Vlaamse regering op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT en Vlaams minister Vera DUA het voorontwerp van decreet Integraal Waterbeleid principieel goedgekeurd.

De huidige versnippering op het vlak van de bevoegdheden inzake waterbeleid is groot. Een afstemming, zoniet integratie van de plannen en maatregelen van de verschillende bestuursniveaus en actoren, is een must om enkele problemen zoals de overstromingsproblematiek bij de wortel te kunnen aanpakken.

Het nu principieel goedgekeurde decreet voorziet een geografische indeling van de watersystemen op drie niveau's: de stroomgebieden en stroomgebeidsdistricten, de bekkens en de deelbekkens.

Een belangrijk aandachtspunt is het creëren van een maatschappelijk draagvlak. Op bekkenniveau komt er een drieledige structuur, bestaande uit een bekkenbestuur (politiek overleg tussen Vlaamse overheid, provincies en gemeenten), een bekkensecretariaat (technisch-ambtelijk overleg) en een bekkenraad (maatschappelijk overleg). Het deelbekkenniveau is als kleinste beheersniveau ingevoerd wegens het belang dat aan de betrokkenheid van de lokale besturen bij de voorbereiding en uitvoering van integraal waterbeleid wordt gehecht.

Op het lokale vlak is samenwerking vereist om concrete maatregelen te kunnen realiseren. "We willen dan ook de besturen in éénzelfde deelbekken op het vlak van waterbeleid en -beheer op een gestructureerde manier doen samenwerken", aldus Vlaams minister Dua. De nieuwe vorm van samenwerking kreeg de naam 'waterschap'. De oprichting van een waterschap met rechtspersoonlijkheid impliceert de opheffing van de Polders en Wateringen in het deelbekken. Hun personeel en bevoegdheden wordt ingebracht in het waterschap, zodat de bestaande know how niet verloren gaat. Voor 2010 moet in elk deelbekken dergelijk waterschap operationeel zijn.

De krachtlijnen van de visie van de Vlaamse regering op integraal waterbeleid worden vastgelegd in een waterbeleidsnota. Deze krachtlijnen worden zowel voor Vlaanderen in zijn geheel als per stroomgebiedsdistrict vastgesteld.

Per stroomgebied, bekken en deelbekken wordt een beheersplan opgesteld. Dit betekent niet dat op lokaal niveau in geen geval nog initiatieven kunnen worden genomen of worden afgewerkt.

Het decreet vormt de basis om een betere waterkwaliteit te garanderen. Dit komt ondermeer tot uiting in het instrument 'de watertoets'. Hierbij worden schadelijke effecten van handelingen of activiteiten op het watersysteem beoordeeld bij het verlenen van een vergunning. De vergunningverlenende overheid dient in geval van schadelijke effecten voorwaarden op te leggen of de vergunning te weigeren.

Het decreet bepaalt ook de aanduiding en het beheer van oeverzones. Oeverzones spelen een belangrijke rol in de natuurlijke werking van watersystemen, het natuurbehoud en de bescherming tegen erosie of inspoeling van sedimenten, bestrijdingsmiddelen of meststoffen. In het decreet worden voor oeverzones een aantal minimu geldende erfdienstbaarheden opgelegd die betrekking hebben op bemesting, het aanbrengen van ruimingsslib en bestrijdingsmiddelen, grondbewerkingen en het oprichten van constructies.

Op het terrein moet dit decreet ervoor zorgen dat de strijd tegen overstromingen niet stopt aan de gemeentegrens, maar door verschillende gemeentebesturen samen aangepakt wordt. Dit geldt eveneens voor de strijd tegen verdroging.

Het principieel goedgekeurde voorontwerp van decreet zal nu voor advies worden voorgelegd aan de MiNa-Raad en de SERV.

persinfo : Ann Bats, woordvoerder van minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be persinfo : Tina Verraes
Perscel kabinet minister Steve Stevaert
tel: 02 553.70.45
e-mail: tina.verraes@vlaanderen.be