Voedingscentrum
Juli / augustus 2002
In het zomernummer van Voeding Nu:
Bacteriën voor de gezondheid
Hans Kraak
De wetenschappelijke aanwijzingen dat bacteriën in de voeding
positieve eigenschappen voor de gezondheid kunnen hebben, zijn sterk,
maar aan harde bewijzen ontbreekt het.
Kwaliteit van bron- en mineraalwater
Monique van der Aa
Hoewel de consumptie van bron- en mineraalwater in Nederland minder is
dan die in bijvoorbeeld Italië, Duitsland of België, verheugen de luxe
waters zich ook hier in een grotere belangstelling.
Voeding en kanker
Marianne van der Wooning
Sommige relaties tussen voeding en het ontstaan van kanker blijken
minder hard dan werd aangenomen. Dit kwam naar voren tijdens een
congres over de preventieve werking van voeding op kanker. Voorlopig
kunnen consumenten terugvallen op de Richtlijnen Goede Voeding.
Verschillende vetzuren
John de Vries
In het recent uitgebrachte rapport van de Gezondheidsraad met nieuwe
aanbevelingen over vetten is positief dat er aandacht is voor de
eigenschappen van de verschillende vetzuren. Toch vindt de auteur dat
de functies van langeketenvetzuren onderbelicht zijn.
Europees voedselconsumptieonderzoek
Karin Hulshof, Tineke Brussaard, Henny Brants, Marie-Agnes van
Erp-Baart
In Nederland kennen we de voedselconsumptiepeilingen. In andere
Europese landen vindt soortgelijk onderzoek plaats. Om zulke gegevens
in Europa onderling vergelijkbaar te maken wordt in 23 landen aan
harmonisatie gewerkt.
Probiotica bij chronische obstipatie
Liesbeth Hendriks-de Wit
Recent Duits onderzoek laat zien dat het gebruik van een probiotisch
product de subjectieve beleving van klachten bij chronische obstipatie
gunstig kan beïnvloeden. Dit is voor de patient veel belangrijker dan
te weten of er wijzigingen zijn in de fysiologie van zijn of haar
darm(flora).
Nieuwe VS-richtlijnen voor ijzer, koper en zink
Henk van den Berg
Vorig jaar verschenen de nieuwe Amerikaanse aanbevelingen voor de
inname van voedingsstoffen. In dit artikel wordt besproken hoe de
aanbevelingen voor ijzer, koper en zink tot stand zijn gekomen.
Informatie over abonnementen
Vorige maand in Voeding Nu
Zie ook www.voedingnu.nl