Ingezonden persbericht

U N D P - P E R S I N F O R M A T I E

HUMAN DEVELOPMENT REPORT 2002 - DEEPENING DEMOCRACY IN A FRAGMENTED WORLD

UITNODIGING VOOR EEN EMBARGOED PRE-LAUNCH PRESS BRIEFING MET HDR-HOOFDAUTEUR SAKIKO FUKUDA PARR,
VRIJDAG 19 JULI 2002, 10.00U, PERSZAAL MINISTERIE BUITENLANDSE ZAKEN, DEN HAAG

Aan vertegenwoordigers van de Nederlandse pers en media

Genève/Rotterdam, 15 juli 2001

Geachte mevrouw, mijnheer,

Namens het VN-Ontwikkelingsprogramma nodigen wij u graag uit voor een embargoed pre-launch press briefing over het Human Development Report 2002 (HDR) dat op 24 juli a.s. in Manilla wordt gelanceerd. Het HDR heeft dit jaar als hoofdthema de relatie tussen democratie en ontwikkeling en als centrale boodschap dat politieke participatie een essentiële dimensie van menselijke ontwikkeling is en democratie geen luxe voor arme landen. Het rapport is het 13e in een serie waarmee het UNDP sinds 1990 vernieuwing van het ontwikkelingsdebat stimuleert en belangrijke internationale vraagstukken exploreert. Het HDR wordt beschouwd als een van de belangrijkste jaarrapporten op het terrein van mondiale sociale ontwikkeling.

SPECIALE BRIEFING VOOR DE NEDERLANDSE MEDIA OP 19 JULI

Op het rapport rust een EMBARGO tot 24 juli 12.00 's middags. Om de Nederlandse media de gelegenheid te geven zich over het rapport te informeren belegt UNDP voorafgaande aan de officiële lancering in Den Haag een speciale persbriefing door mevrouw Sakiko Fukuda Parr, directeur van UNDP's Human Development Report Office en hoofdauteur van het HDR 2002. Deze briefing vindt plaats op vrijdag 19 juli 2002 in de Perszaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Bezuidenhoutseweg 67, Den Haag. Aanvang 10.00u.

HDR 2002 IN EEN NOTENDOP

Centraal in de HDR-serie staat dat het bij ontwikkeling gaat om het welzijn van mensen, en niet alleen om de economische groei van landen. En dat welzijn is te meten: door te kijken naar het inkomen van mensen, maar óók naar hun levensverwachting, hun onderwijskansen en hun algemeen welbevinden. In de HDR-visie is menselijke ontwikkeling "een proces van het vergroten van de keuzemogelijkheden van mensen".

Het HDR 2002, met als ondertitel "Deepening Democracy in a Fragmented World", benadrukt het belang van politieke vrijheid als een doel van menselijke ontwikkeling en onderzoekt hoe democratische instituties kunnen bijdragen aan de bevordering van economische en sociale vooruitgang. Gezien het strategisch belang van democratie voor veiligheid en stabiliteit moet politieke participatie hoog op de ontwikkelingsagenda, stelt het HDR 2002. De huidige "War on Terrorism" mag democratie niet op een laag pitje doen belanden, zo waarschuwt het rapport bijvoorbeeld.

Het rapport analyseert de opmars van de democratie, maar signaleert ook dat teveel democratisch bestuurde landen er niet in slagen aan grote delen van hun bevolking daadwerkelijke vooruitgang en ontwikkeling te brengen. Veel landen vallen terug in autoritair bestuur of hebben te maken met groeiende economische en maatschappelijke spanningen. Het HDR 2002 doet aanbevelingen hoe om te gaan met het "democratisch tekort". Ook voor voor het terugdringen van ongelijkheden in de mondiale besluitvorming doet het rapport voorstellen.

Het HDR 2002:

- exploreert de uitdagingen van jonge én oude democratieën om participatie te verbreden en het afleggen van rekenschap te versterken - en zo het risico op ondermijning van hun politieke systeem te vermijden;
- roept op - ter voorkoming van verdere fragmentatie in de wereld - tot meer democratische beginselen in mondiale instellingen en onderhandelingen;
- stelt dat democratisch bestuur van leger en andere veiligheidstroepen dé manier is om aan vrede te bouwen;

- pleit voor verruiming c.q. vervanging van het begrip good governance in de zin dat goed bestuur niet alleen efficiënt en effectief moet zijn, maar ook rechtvaardig en billijk, en moet bijdragen aan menselijke ontwikkeling;
- brengt de voornaamste instrumenten in kaart waarmee politieke en burgervrijheden worden gemeten alsmede hun verband met de Human Development Index (HDI);

- presenteert voor het eerst een ranglijst van landen en hun voortgang in het bereiken van de Millennium Development Goals, die in VN-verband zijn afgesproken.

Naast de Human Development Index (met 173 landen) biedt het nieuwe rapport een scala aan actuele nationale ontwikkelingsindicatoren, waaronder demografische en gezondheidsontwikkelingen, onderwijsniveaus, genderverschillen en macro-economische indicatoren.

Zo mogelijk vernemen wij graag of u aan deze persbriefing zult deelnemen, dit in verband met logistieke voorbereidingen.

Wij hopen u op 19 juli te mogen ontmoeten.

Met vriendelijke groet, namens UNDP,

Rolf Wijnstra & Els van der Lugt
UNDP media liaison Nederland
Breitnerstraat 75A, 3015 XC Rotterdam
Tel./fax: 010 - 4367891
Mobiel: 06 24283919
E-mail: buro.op.orde@luna.nl