Gemeente Zoetermeer

Eerste paal Gezond Milieuhuis Zoetermeer

Op de Vinexlocatie Oosterheem te Zoetermeer is op 18 juli jl. de bouw gestart van het Gezond Milieuhuis Zoetermeer (GMZ). Het Gezond Milieuhuis wordt voor een periode van 3 jaar een voorbeeldwoning voor allergeenarm en duurzaam bouwen en wonen. Doelen van de woning zijn:
1. toekomstige bewoners van Oosterheem en inwoners van Zoetermeer in het algemeen inspireren tot duurzaam en waar nodig allergeenarm klussen, inrichten en wonen;

2. draagvlak creëren bij corporaties en marktpartijen voor duurzaam en allergeenarm bouwen.

De combinatie van gezond én milieuvriendelijk maakt het project uniek in Nederland. Dit was voor de SEV (Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting) reden om voor het project subsidie te verstrekken. Behalve door de SEV zijn ook subsidies toegezegd door het Fonds 1818, de Provincie Zuid-Holland en de Rabo-bank.

Oosterheem en Duurzaam Bouwen

De Vinexlocatie Oosterheem is de laatste uitbreiding van Zoetermeer. De eerste circa 600 woningen staan er al en de komende 7 jaar worden er nog ruim 7000 bijgebouwd. Voor alle woningen van het eerste deelplan van Oosterheem gelden de maatregelen van het Duurzaam Bouwen Pakket Haaglanden op B-niveau. Voor de volgende deelplannen heeft het gemeentebestuur onlangs besloten tot het toepassen van de Eco-Quantum rekenmethode. Daarbij moet een te bouwen woning voldoen aan een minimum duurzaamheidsscore. Deze score wordt uitgedrukt in een getal. De bouwer/projectontwikkeler is vrij in de keuze van maatregelen om deze score te bereiken. De voordelen van deze methode zijn de keuzevrijheid voor de bouwer en de eenvoudiger handhaving van duurzaam bouwen voor de gemeente.
In deelplan 1 is er daarnaast een aantal projecten waarin aanvullende duurzaamheidsmaatregelen worden genomen. Een van deze projecten is het GMZ , dat is gesitueerd in een project van 51 sociale huurwoningen dat wordt gerealiseerd door woningcorporatie Vidomes.

Gezond Milieuhuis

Het GMZ wordt niet alleen duurzaam, maar ook allergeenarm gebouwd en ingericht. Allergeenarm bouwen en inrichten is gericht op het verminderen van prikkels in de woning die kunnen leiden tot allergische reacties in de luchtwegen, zoals astma. Voorbeelden van maatregelen om stof en vocht te voorkomen (allergeenarm) zijn: Vloerverwarming (ook op de verdiepingen, er zijn geen radiatoren); Voor verwarming en warm tapwater wordt gebruik gemaakt van grondwater en een warmtepomp;
Hangend toilet;
Tegels in de badkamer tot aan het plafond;
Keukenkasten tot aan het plafond;
Centraal stofzuigsysteem;
Een electronisch geregeld ventilatiesysteem.

Voorbeeldwoning
Als het huis klaar is, naar verwachting in mei/juni 2003, zal het drie jaar lang fungeren als voorbeeldwoning. Dat wil zeggen dat de woning wordt opengesteld voor bezoekers en er activiteiten gaan plaatsvinden gericht op duurzaam en gezond klussen, inrichten en wonen. Er is daarbij ook volop aandacht voor de tuin. Die activiteiten bestaan onder meer uit rondleidingen, informatieavonden en cursussen, bedoeld voor mensen die concrete plannen hebben om een nieuwe woning te gaan betrekken.

Doelgroepen
De toekomstige bewoners van Oosterheem vormen de eerste doelgroep. Na de oplevering van het Gezond Milieuhuis zullen nog circa 6000 woningen worden opgeleverd. In al deze huishoudens maken de (toekomstige) bewoners keuzes met betrekking tot de afwerking, inrichting en het gebruik van hun huis en tuin. Met een aantrekkelijke en inspirerende voorbeeldwoning in hun eigen wijk hoopt de gemeente Zoetermeer deze bewoners te kunnen stimuleren tot duurzaamheid.

De voorbeeldwoning wordt breed toegankelijk waarbij de geboden informatie goed aansluit bij verschillende typen huishoudens en niveaus van luxe. Alle geïnteresseerden zijn vanzelfsprekend van harte welkom in het huis. Naast de bewoners van Oosterheem worden de overige bewoners van Zoetermeer en een aantal marktpartijen actief benaderd door de gemeente. Er wordt ook verwacht dat de modelwoning op belangstelling vanuit de regio kan rekenen. Na de periode van drie jaar wordt de allergeenarme woning verhuurd aan een gezin met een kind met allergische aandoeningen van de luchtwegen.

Initiatief en participanten
Het GMZ is tot stand gekomen op initiatief van de Lokale Agenda 21, themagroep Duurzaam Bouwen en Wonen. Voor de realisatie is begin 2002 een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen woningcorporatie Vidomes en de Gemeente Zoetermeer. Hierin is onder meer vastgelegd welke maatregelen bij de bouw van het huis worden genomen.

Naast de gemeente en Vidomes leveren de GGD, het Nederlandse Astmafonds (afdeling Zoetermeer) en de Astma/COPD-verpleegkundige van de ZorgRing Zoetermeer een inhoudelijke bijdrage aan het project. Het inrichtingsplan wordt gemaakt door een gemeentelijke architect. Voor het inrichtingsplan voor de tuin wordt dit najaar een prijsvraag uitgeschreven voor leerlingen van een middelbare tuinbouwschool.

Sponsors
Bij de start van het project is het projectteam ervan uit gegaan dat de inrichting van de woning door sponsoring kan worden gerealiseerd. Tot nu toe zijn al diverse bedrijven enthousiast voor dit project en hebben duurzame producten voor het Gezond Milieuhuis beschikbaar gesteld. All-vac Industries heeft een centraal stofzuigsysteem aangeboden, Siemens een complete inbouwkeuken en wasmachine en wasdroger, Bruynzeel een keuken met Milieukeurmerk en Alusta een electronisch geregeld ventilatiesysteem. Eneco voorziet de woning van een Sunpower zonne-energiesysteem.

Informatie
Voor meer informatie over het project kunt u terecht bij de projectleider:
Erna van Gils, T: 079-3468469 E: e.van.gils@zoetermeer.nl

Voor informatie over de Eco-Quantum rekenmethode kunt u terecht bij: Theo van Es, T.: 079 -3468409 E: t.a.van.es@zoetermeer.nl

Laatste wijziging: 25-07-2002