Greenpeace
P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 18 juli 2002
Scheepseigenaren verantwoordelijk voor verantwoorde sloop van hun schepen
GREENPEACE VERTOONT DE FILM 'SLOOP OPERA' OP SCHIP GERD
Greenpeace projecteert vanavond een korte film op de wanden van het schip Gerd. 'Sloop Opera' toont de gevolgen van het slopen van schepen op de stranden in Azië. De Gerd ligt sinds april in de Amsterdamse haven en de milieuorganisatie heeft sterke vermoedens dat dit schip recentelijk is verkocht aan slopers. Dit betekent dat het schip op een van de Aziatische stranden onder erbarmelijke omstandigheden voor mens en milieu gesloopt gaat worden. Greenpeace wil met de film de eigenaar van de Gerd wijzen op de problemen die hij veroorzaakt als hij de Gerd ook op onverantwoorde wijze in Azië laat slopen.
De Gerd arriveerde op 10 april in de haven van Amsterdam. Omdat de Noorse eigenaar schulden had, werd het schip aan de ketting gelegd. Op 27 juni werd het schip voor de Rotterdamse rechter verkocht aan het Liberiaanse 'Advanced Distribution Company Limited'. Het is echter onduidelijk of zij nog altijd de eigenaar van de Gerd zijn. Volgens het scheepvaartblad Fairplay - waarin verkopen van schepen worden geregistreerd - is het schip inmiddels doorverkocht aan 'onbekende slopers'.
Op dit moment zijn op de Gerd nog twee Russische bemanningsleden aan boord die in dienst zijn van het Zwitserse V.ships. V.ships is de grootste tanker operator ter wereld dat in opdracht van diverse eigenaren schepen in de vaart houdt. Greenpeace heeft geprobeerd contact te zoeken met de bemanningsleden, maar V.ships heeft hen instructies gegeven niemand aan boord te laten.
Jaarlijks gaan er honderden zeeschepen zoals de Gerd naar de sloopstranden in Azië. Dit aantal neemt de komende jaren alleen maar toe; alle enkelwandige olietankers moeten voor 2015 uit de vaart zijn. Deze schepen zitten vol giftig afval zoals asbest en zware metalen. Tijdens de sloop komen deze giftige stoffen vrij; asbest waait vrijuit rond en olie en andere gifige stoffen lopen direct de zee in. De arbeidsomstandigheden van de slopers zijn erbarmelijk. In landen als India, Bangladesh en Pakistan slopen zij deze schepen zonder beschermende kleding.
Eerder dit jaar lanceerde Greenpeace een website met daarop een overzicht van vijftig schepen die op korte termijn op sloopstranden in Azië belanden. De eigenaren van deze schepen worden erop gewezen dat Greenpeace in de gaten houdt hoe zij deze schepen laten slopen. Ook de Gerd is toegevoegd aan die lijst. Greenpeace eist van de eigenaren van deze schepen dat zij eerst op verantwoorde wijze de giftige stoffen zoals het asbest verwijderen voordat de schepen worden gesloopt.
---