Gemeente Dirksland

- Gemeente Dirksland drie rijksmonumenten rijker (18 juli 2002) DIRKSLAND - Sinds enige weken is de gemeente Dirksland drie rijksmonumenten rijker: de watertoren, de Rooms Katholieke parochiekerk te Melissant en het toegangshek bij de Nederlands Hervormde kerk te Dirksland. Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) heeft zijn besluiten tot aanwijzing als beschermde monumenten eind juni jl. bekendgemaakt aan de gemeenteraad.

Watertoren
De watertoren aan de Oudelandsedijk is in de jaren 1939-1941 gebouwd naar een ontwerp van J. Gerber. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg, die een belangrijke stem in het kapittel heeft bij het aanwijzen van rijksmonumenten, prijst het zorgvuldig vormgegeven uiterlijk in de architectuurstijl van de Delftse School, waarvan de toren geldt als een bijzondere voorloper. Daarnaast heeft de watertoren cultuurhistorische waarde vanwege zijn betekenis voor de geschiedenis van de watervoorziening op Goeree-Overflakkee. Voorts noemt de Rijksdienst voor de Monumentenzorg het feit dat de toren met zijn 62,5 meter één van de hoogste watertorens van Nederland is. De grote mate van gaafheid, de herkenbaarheid en de 'situationele waarde' in het vlakke polderlandschap (een bijzonder 'landmark') waren tot slot ook overwegingen om het ruim zestig jaar oude gebouw als rijksmonument aan te wijzen.

Rooms katholieke parochiekerk
Evenals de watertoren wordt de Rooms Katholieke parochiekerk te Melissant gezien als een bouwwerk met cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. De kerk is in 1900 gebouwd in opdracht van het bisdom Rotterdam. Architect A. Bruning ontwierp het gebouw, een zaalkerk met een sacristie en twee kamers, in een sobere, landelijke stijl met neogotische invloeden. Het aanvankelijke plan om een grotere kerk (met toren en schoolgebouw) te bouwen ging niet door, omdat het bisdom de parochie Melissant daarvoor te klein vond. De gerealiseerde kerk, die inmiddels meer dan honderd jaar oud is, is van belang als voorbeeld van de kerkbouw in kleinere Nederlandse kernen. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg is onder de indruk van de samenhang tussen interieur en exterieur, de herkenbaarheid van de kerk en de grote mate van gaafheid, ondanks het feit dat het oorspronkelijke altaar niet meer in het gebouw is te vinden.

Toegangshek
Het toegangshek van de Nederlands Hervormde kerk te Dirksland (eveneens een rijksmonument), gelegen aan de westzijde van de Voorstraat, is geplaatst in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het hekwerk, dat medio jaren negentig nog een schilderbeurt heeft gehad, heeft typische neogotische details. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg vindt dat het hek redelijk gaaf bewaard is gebleven en dat het een markante afscheiding vormt tussen openbaar en particulier gebied. Ook de 'ensemblewaarde' van het hekwerk in relatie tot het kerkgebouw speelde een rol bij de aanwijzing als rijksmonument.

Watertoren, parochiekerk en toegangshek zijn officieel geregistreerd als rijksmonument. De Monumentenwet (1988), op grond waarvan de aanwijzing altijd plaatsvindt, heeft als doel om monumenten van bouwkunst en archeologie te behouden. In de wettelijke bepalingen wordt steeds een afweging gemaakt tussen het algemeen (cultuurhistorisch) belang en het particuliere belang (van de gebruiker). Het is niet zo dat aan een beschermd monument niets mag worden veranderd, maar voor wijzigingen moeten Burgemeester en Wethouders wel een vergunning verstrekken. De watertoren is daarvan een goed voorbeeld: het onderste deel krijgt de bestemming (van) "horecagelegenheid". In totaal telt de gemeente Dirksland nu 28 rijksmonumenten.