Voedingscentrum
Voorstel toekomstige etikettering genvoeding
16 juli
De Europese Commissie wil strengere regels hanteren voor genetisch
veranderde levensmiddelen. Dit is vertaald in een voorstel voor het
verplicht etiketteren van voedingsmiddelen met grondstoffen die met
behulp van gentechnologie zijn gemaakt. Nu geldt de
etiketteringsplicht alleen als de genetische verandering is aan te
tonen in het eindproduct.
Gentechnologie (ook wel genetische modificatie of genetische
manipulatie) is een moderne vorm van biotechnologie waarbij specifieke
erfelijke eigenschappen worden toegevoegd of uitgeschakeld. Hierbij
wordt het DNA (erfelijk materiaal) van levende planten, dieren of
micro-organismen veranderd.
Huidige aanduiding
Het is nu nog niet bekend wat de consequenties zijn van de voorstellen
van de Europese Commissie. Wel is er een duidelijke tendens naar een
uitgebreidere etikettering van levensmiddelen. Vooralsnog vermeldt het
etiket de genetisch veranderde ingrediënten alleen als dit meer is dan
1% van het ingrediënt. Als van een product (bijvoorbeeld maïsmeel) is
aangetoond dat het DNA of eiwitten bevat die ontstaan zijn door
genetische aanpassing, dan moet dit dus op het etiket staan. De
wettelijke aanduiding voor genetisch veranderde soja en maïs luidt:
geproduceerd met genetisch gemodificeerde soja/maïs.
Alleen maïs en soja
Van alle mogelijkheden van gentechnologie zijn in Nederland alléén
levensmiddelen te koop waarin genetisch veranderde maïs of soja kan
zijn verwerkt. Deze producten zijn echter nauwelijks in de winkel te
vinden. Omdat gentechnologie nog ter discussie staat, gebruiken veel
producenten uitsluitend grondstoffen die vrij zijn van genetische
verandering.