Voedingscentrum
MPA in frisdrank?
Geactualiseerd op 15 juli

Frisdranken van bedrijven aangesloten bij de NFI, de Nederlandse Frisdranken Industrie, bevatten géén MPA. Dit blijkt uit onderzoeken van de Keuringsdienst van Waren en de NFI. De keuringsdienst gaat er vanuit dat in ons land geen frisdrank met MPA in omloop is. Het groeihormoon MPA werd eerder deze week gevonden in één jaar oude frisdrankmonsters van twee Belgische bedrijven. De gevonden hoeveelheden MPA zijn in elk geval zó laag dat er geen gevaar is voor de gezondheid.

De Belgische bedrijven waar het hormoon in frisdranken werd aangetroffen, gebruikten glucosesiroop van Bioland. Bioland was al in opspraak omdat het bedrijf farmaceutisch afval met MPA heeft verwerkt in siroop, die werd geleverd aan Nederlandse fabrikanten van varkensvoer. De glucosesiroop met MPA blijkt ook te zijn afgenomen door de betreffende Belgische frisdrankfabrikanten. Daarom is gericht gezocht naar oude monsters van frisdrank die op basis van Bioland-siroop is gemaakt. In monsters van één jaar oud is nu MPA en het verboden hormoon oestradiol aangetroffen. Mogelijk is de verontreinigde siroop ook geleverd aan andere landen. De siroop is vermoedelijk ook aan een klein aantal Duitse bedrijven geleverd. Inmiddels is bekend dat het farmaceutisch afval met MPA afkomstig is van een Ierse vestiging van een Amerikaans farmaceutisch bedrijf.

De namen van de Belgische frisdrankproducenten die de glucosesiroop hebben afgenomen, zijn niet bekend gemaakt. Coca-Cola, Pepsi Cola en Spadel (van Spa water) lieten vorige week al weten dat zij geen klant zijn van Bioland. Ook de Nederlandse Frisdrank Industrie kwam met de bevestiging dat de frisdranken van de aangesloten bedrijven geen MPA bevatten.

MPA is de synthetische vorm van het hormoon progesteron, dat van nature in veel grotere hoeveelheden voorkomt in bijvoorbeeld melk en boter. Hetzelfde geldt voor oestradiol. Beide hormonen mogen echter niet aan levensmiddelen of veevoer worden toegevoegd.

Minister van Landbouw Brinkhorst heeft Eurocommissaris Byrne van volksgezondheid vandaag per brief laten weten dat Nederland de MPA-vervuiling in varkensvoer onder controle heeft. Alle partijen MPA zijn opgespoord en verontreinigd voer wordt niet meer geproduceerd. Omdat varkens die voer met MPA hebben gehad, niet meer worden geslacht, kan er geen vlees met MPA in de winkel en bij de consument terechtkomen.

Meer voedingsnieuws