NOC*NSF


Nieuw overheidsbeleid Topsportaccommodaties en -evenementen mist ambitie en middelen

Arnhem, 15 juli 2002

Hoewel NOC*NSF tevreden is met het feit dat het demissionaire kabinet vanochtend heeft besloten eerdere beloftes ten aanzien van accommodaties- en evenementen-beleid nu ook daadwerkelijk wil gaan uitvoeren, zijn er ernstige zorgen over het nieuw op te richten instituut (Pasport) dat accommodatie- en evenementenbeleid moet gaan maken en uitvoeren. In de ogen van NOC*NSF zit Nederland niet te wachten op een tweede Topsportbeleid-organisatie. Bovendien staat dit ook haaks op de Topsportbeleidsnota van het ministerie van VWS.

Zorgen zijn er ook over de onduidelijke structuren waar het de besluitvorming en het beheer van de beschikbare middelen betreft. Bovendien zijn de gelden die jaarlijks beschikbaar komen, nl. ¤ 7 miljoen, substantieel lager dan verwacht en onvoldoende om de ambities waar te maken.

In het nieuwe beleid is sprake van een jaarlijkse bijdrage van ¤ 7 miljoen en een eenmalig bedrag van ¤ 15,8 miljoen. Slechts de structurele bijdrage is direct beschikbaar voor topsportaccommodaties en -evenementen. Voor NOC*NSF is het teleurstellend dat van de ¤ 15,8 miljoen slechts de rente beschikbaar komt en dat deze dan ook nog eens voor een flink deel gebruikt moet worden voor de nieuw op te zetten uitvoerende instantie Pasport. Als er dan al een nieuw instituut opgezet moet worden om het accommodatie- en evenementenbeleid uit te voeren, dan moet deze nadrukkelijk klein en administratief blijven, zodat middelen niet opgaan aan overbodige overheadkosten. Het is belangrijk dat Pasport straks juist maximaal gebruik maakt van de kennis en ervaring die al binnen de sportwereld en de erkende topsportgemeenten is opgebouwd. Er lijken nu teveel functies binnen Pasport gecombineerd.

Doordat het jaarlijks beschikbare bedrag relatief laag is en ook door de ambtelijke benadering bij de verdeling van de middelen is het nu onduidelijk of actuele accommodatieprojecten nog wel gecontinueerd kunnen worden. De meerjarenkalender die het Rijk van de Sport verwacht is gereed; belangrijke projecten en evenementen vragen nu om afhandeling. Zo worden projecten als het Omnisportcentrum in Apeldoorn (wielrennen en atletiek) Amsterdam (roeien op de Bosbaan) en Papendal (Olympisch Trainingscentrum) onzeker. Ook kansrijke 'bids' voor grote topsport-evenementen als het WK Honkbal (2005), judo, turnen en badminton (EK 's 2005) en Roeien (WK 2007) staan nu onder druk.

NOC*NSF vindt het een gemiste kans dat het oorspronkelijke idee, een fonds-constructie waarin Overheid, Sport én Bedrijfsleven samen participeren, is verlaten. Een dergelijk fonds had namelijk over meer middelen de beschikking gehad.

NOC*NSF wil straks met de nieuwe verantwoordelijke bewindspersoon overleggen over de manier waarop gezamenlijke ambities verder vorm en inhoud kunnen krijgen. NOC*NSF vertrouwt er op dat het nieuwe kabinet, samen met de sport en andere maatschappelijke partners, bouwt aan een infrastructuur die bijdraagt aan de ambitie om bij de beste 10 sportlanden van de wereld te blijven horen.