Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

Presentaties en Projecten Artoteek Rijnmond

13 juli - 12 augustus 2002: "Zwartwit Topstukken"

De beroemde neuroloog Oliver Sachs ging eind vorige eeuw voor zijn onderzoek naar kleurenblindheid naar een Micronesisch eiland waar een groot deel van de bevolking ernstig kleurenblind is. Dusdanig zelfs, dat deze mensen alleen zwart, wit en grijs onderscheiden, geen enkele kleur. Hoe ziet de wereld eruit zonder kleur? Hoe gehandicapt ben je dan? Voor beeldende kunstenaars is een wereld zonder kleur meestal ondenkbaar. Maar toch zijn er juist kunstenaars die kleur afzweren en in het schemergebied van zwart, wit en grijs een minder voordehand liggende esthetiek zoeken.

Voor veel mensen is zwartwit in de fotografie acceptabeler dan in schilderkunst. Zwartwit bestaat langer en wordt als mooier en stemmiger gezien dan kleurenfotografie. Maar pas in de twintigste eeuw gingen enkele schilders kleuren langzaamaan uitbannen. Dit deden ze op zoek naar een meer pure, primaire kunst, vaak gedreven door politieke of religieuze denkbeelden. Dergelijke maatschappelijke filosofieën spelen geen rol meer in de tentoonstelling 'Zwartwit topstukken' in de Artoteek. Hier is te zien dat hedendaagse Rotterdamse kunstenaars kleur afzweren om veel persoonlijker redenen.

Zo is verdriet is een belangrijke motivatie. Hoe zwarter het leed, hoe zwarter ook de werken die eruit voortkomen. Niets voor niets is de tentoonstelling binnen de Artoteek ook wel geschreven als 'zwartwit tobstukken'. Andere kunstenaars laten kleur weg uit hun werk om het persoonlijk handschrift te vermijden, of om zich volledig op vorm en lijn te kunnen richten, of om een heel bijzondere sobere schoonheid te vinden. Alhoewel een enkeling van hen ook gewoon kleurenblind is. In september zijn al deze en meer kunstwerken (ook foto's) in de Artoteek te zien en direct te leen.