Novib
Novib/Oxfam Netherlands hoopt op grondige landbouwhervormingen EU
Novib/Oxfam Nederland vindt dat de Europese Commissie met haar âMid-Term Reviewâ nu een geweldige kans heeft om het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid grondig te hervormen. Novib hoopt dat de hervorming een eind maakt aan de nadelige effecten van dat landbouwbeleid voor ontwikkelingslanden. Maar in de aanloop naar de presentatie van de voorstellen heeft de commissie nog te weinig blijk gegeven van de intentie om de gevolgen van haar landbouwbeleid voor ontwikkelingslanden in haar plannen te betrekken.
De Commissie brengt op 10 juli 2002 de voorstellen voor hervorming van het landbouwbeleid in het kader van de Mid-Term Review van de Agenda 2000 uit. Daarmee kan zij daadwerkelijk de basis leggen voor een landbouwbeleid dat zowel duurzaam is, als eerlijk ten opzichte van ontwikkelingslanden. Er staat té veel op het spel, voor té veel arme producenten in ontwikkelingslanden, om deze kans te missen.
Novib vindt dat het Gemeenschappelijke Landbouw Beleid een desastreuze invloed heeft op mens, milieu en maatschappij. Een jaarlijks budget van zoân 40 miljard Euro landbouwsteun heeft geleid tot een zeer intensieve landbouw, overproductie en dumping op derde markten. Producenten in ontwikkelings-landen worden geconfronteerd met lage wereldmarktprijzen en afnemende exportmogelijkheden, met catastrofale gevolgen voor hun inkomens en voedselzekerheid.
Europa kent bijvoorbeeld de duurste suikerproduktie ter wereld. Maar de sector wordt door Brussel zodanig gesteund, dat de Europese Unie erin geslaagd is de tweede exporteur op de wereldmarkt te worden. Mozambique, één van de armste landen ter wereld, is wèl een goedkope producent van suiker. Het land legt grote prioriteit bij de suikersector in de strijd tegen armoede en honger, maar heeft, als gevolg van het Europees suikerbeleid, nauwelijks kansen op de wereldmarkt. Europese consumenten en belastingbetalers tellen jaarlijks 1,6 miljard Euro neer om Europese suikerproducenten te ondersteunen. De gevolgen zijn voor rekening van ontwikkelingslanden als Mozambique, die hun afzetmogelijkheden ondermijnd zien.
Novib en de andere Oxfam-leden wereldwijd roepen de Europese Commissie
op de Mid-Term Review aan te grijpen voor een radicale herziening van
het landbouwbeleid. Wij vragen de Commissie:
- een tijdspad vast te leggen voor de afbouw van alle vormen van
exportsubsidies,
- subsidies los te koppelen van de productie en begeleidende
maatregelen te treffen om overproduktie te voorkomen,
- een belangrijke verschuiving van de huidige steunmaatregelen aan de
landbouw naar programmaâs voor plattelandsontwikkeling door te voeren,
- een einde te maken aan de Europese druk op ontwikkelingslanden om
via bilaterale of multilaterale handelsakkoorden hun landbouwsector te
liberaliseren.
Bron: Novib, 10 juli 2002
Auteur: Novib