PERSBERICHT
11/07/2002
Vin Doux Naturel en Boerenkaas: een lekker stel!
Vlakbij de Spaanse grens, waar de Pyreneeën zich in de Middellandse
Zee storten, liggen de wijngaarden van de Roussillon. Er worden niet
alleen droge witte, rosé en rode wijnen gemaakt, maar de Roussillon is
ook dé streek van Frankrijk waar de versterkte, zoete wijnen vandaan
komen, de Vins Doux Naturels. Wijnen bij uitstek geschikt om te
drinken bij Boerenkaas.
De combinatie van rode port bij Boerenkaas is inmiddels redelijk
ingeburgerd. De combinatie met een Vin Doux Naturel misschien iets
minder. Terwijl de Vin Doux Naturel door het complexe karakter een
perfecte aanvulling kan zijn op een mooi kaasplateau met diverse
soorten Boerenkaas.
Unieke smaak
Eén van de kenmerkende eigenschappen van Boerenkaas is de
verscheidenheid in geur en smaak. Per kaasboerderij proef je de
verschillen, maar ook per seizoen varieert de smaak. Daarnaast wordt
Boerenkaas puur en ambachtelijk bereid, met het gevolg dat de
Boerenkaas een unieke, rijke en krachtige smaak heeft.
Ook de Vins Doux Naturels (of kortweg VDN) worden gekenmerkt door een
unieke smaak. Wie er voor het eerst een slok van neemt, denkt: is dit
nu wijn of likeur? Toch zijn het wijnen.
De Vins Doux Naturels zijn opmerkelijk zoet en hebben een uitgesproken
smaak. Ze zijn zoet, omdat een belangrijk deel van de suiker uit de
druiven bewaard is gebleven. In een vroeg stadium, tijdens het
bewerken van de geplukte druiven, wordt namelijk wat alcohol aan de
most toegevoegd. Hierdoor wordt het gistingsproces nagenoeg gestopt:
de gistcellen raken met alcohol verzadigd, zodat ze hun werk niet meer
kunnen doen. Zo blijft een groot deel van de suiker behouden, die
anders verloren zou gaan. Ook is het hierdoor mogelijk om de wijn, net
als port, langer te bewaren.
Daarnaast zijn ze naturel, omdat geen enkel ander product is
toegevoegd om ze een bepaald aroma mee te geven. Door dit unieke
karakter zijn ze niet alleen zeer geschikt om desserts te begeleiden,
maar zijn ze ook als aperitief een aangename verrassing.
Vinificatie en affinage
Het maken van de wijn heet "vinificatie", de rijping van Boerenkaas
heet "affinage". Ook deze twee methodes, al leiden ze tot een geheel
ander eindproduct, hebben diverse overeenkomsten. Zo worden beide
volgens een eigen, uniek recept gemaakt dat verschilt per kaas-/of
wijnboer. Daarnaast zijn wijn en Boerenkaas beide natuurlijke
producten, met verschillende smaken, afhankelijk van de rijping.
Voor Boerenkaas geldt, dat de "affineur" verantwoordelijk is voor de rijping. De affineur is een kaashandelaar die de Boerenkaas inkoopt bij de kaasboeren. Tijdens de rijping veranderen het vet en het eiwit van de Boerenkaas heel langzaam in geur- en smaakstoffen. Boerenkaas wordt gemaakt van dagverse melk, die geen enkele bewerking heeft ondergaan. Vooral de van nature in deze melk aanwezige biologische stoffen, de enzymen, zijn tijdens de rijping actief. Zo krijgt Boerenkaas zijn volle en krachte smaak, die uniek is voor Boerenkaas.
De affineur volgt de rijping nauwlettend. Hij keert de kazen
regelmatig op de planken, houdt ze schoon en weet exact welke
Boerenkaas op welk moment zijn optimale smaak heeft bereikt.
Zowel voor de bereiding als de rijping van Boerenkaas gelden strikte
kwaliteitsvoorwaarden, geformuleerd in het zogenaamde KB-systeem. KB
staat voor Kwaliteitszorg Boerderijzuivelproducten. Alleen Boerenkaas
die voldoet aan de strengste eisen op het gebied van kwaliteit en
smaak, mag het KB-keurmerk dragen.
Vins Doux Naturels en Boerenkaas zijn producten die geconsumeerd
worden door de liefhebber, het zijn tenslotte minder alledaagse
producten en ze worden relatief vaak verkocht via de speciaalzaak. De
volgende VDN's zijn verkijgbaar: Maury, Banyuls, Banyuls Grand Cru,
Rivesaltes en Muscat de Rivesaltes. De meeste slijters kunnen een
uitstekend advies geven. De kaasspecialist geeft graag advies voor een
juiste keuze uit een keur van Boerenkazen die aansluit op de
specifieke smaakvoorkeur van de individuele consument.
Het moge duidelijk zijn, VDN en Boerenkaas zijn voor elkaar gemaakt. Heerlijk als dessert of gewoon lekker bij de borrel: bon appétit!