VVD
Nieuws
10 jul 2002 - Hervorming Europees landbouwbeleid onvoldoende.
De VVD vindt de voorstellen van de Europese Commissie voor hervorming van het EU-landbouwbeleid onvoldoende, gezien de breed gedragen wens de EU financieel op orde te brengen vóór de uitbreiding met mogelijk 10 lidstaten. Eurocommissaris Fischler laat hier de mogelijkheid liggen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) niet alleen te hervormen, maar ook goedkoper te maken.
De plannen van Fischler bevatten ook enkele goede elementen. De plannen zorgen voor een verdere afbouw van de landbouwsubsidies gelinkt aan agrarische productie. Nadruk en beloning zal meer komen te liggen op breed maatschappelijk gedragen aspecten als voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn. De subsidie wordt dus gekoppeld aan breed maatschappelijk gedragen eisen. Voorts zal er de komende jaren een ombuiging van middelen plaatsvinden, nl. van productsubsidie naar meer algemeen plattelandsbeleid zoals stimulering van plattelandseconomie, toerisme, kwaliteitsproductie en de zgn. groene diensten, zoals agrarisch natuurbeheer.
Plannen zoals aangegeven in deze 'midterm review' zullen voor Nederlandse boeren verandering met zich meebrengen, maar niet zo aangrijpend als in andere lidstaten. Zo zal het aftoppen van de steun op 300.000 Euro de Nederlandse boeren nauwelijks treffen; in NL zijn hoogstwaarschijnlijk niet meer dan 2 boeren die op dit moment boven dit bedrag uitkomen. Voorts is in Nederland al langere tijd ingezet op meer duurzame landbouw waardoor de laatste jaren meer en meer wordt voldaan aan maatschappelijke eisen als dierenwelzijn, milieu, voedselveiligheid. Het voorgestelde beleid hierover in de 'midterm review', zal hopelijk een extra stimulans en bevestiging zijn voor het reeds ingezette Nederlandse beleid.
De VVD wil een hervormd èn zuiniger landbouwbeleid. Dit laatste moet worden bereikt door volledige afschaffing van de inkomenssteun op redelijke termijn. Het bedrag aan inkomenssteun blijft echter voor het grootste deel van de boeren gelijk. De minderheid van grotere boerenbedrijven levert 3% per jaar in met een maximum van 20%; een bedrag dat vervolgens weer wordt uitgegeven aan plattelandsbeleid. Dit voorstel van de Commissie houdt de inkomenssteun dus vrijwel volledig in stand, met schadelijke gevolgen voor de wereldhandel en de ontwikkeling van de kandidaat-lidstaten in Midden- en Oost-Europa. Fischler stuurt met dit voorstel een gepeperde rekening aan de Europese burger.