Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten spannen zich in voor kwaliteitsverbetering handhaving (9/7/02)

Persbericht

Gemeenten spannen zich in voor kwaliteitsverbetering In opdracht van het ministerie van Justitie voert Andersson Elffers Felix (AEF) momenteel een onderzoek uit in 12 gemeenten, over de manier waarop deze gemeenten omgaan met het verlenen en handhaven van vergunningen op het terrein van de bouw, het milieu en brandveiligheid. Aanleiding hiervoor zijn vragen die na rampen als in Enschede en Volendam zijn gerezen over de kwaliteit van de handhaving bij gemeenten en provincies. De VNG en de Nederlandse gemeenten hechten veel waarde aan dit onderzoek, omdat wij handhaving, prestatievergelijking en verbetering hoog op onze beleidsagenda hebben staan. Het onderzoek van AEF wordt dit najaar afgerond. Minister Korthals van Justitie heeft gisteren een tussenrapportage aan de Tweede Kamer verzonden.

In deze tussenrapportage staat aangegeven dat in het rapport voorlopige observaties zijn vervat en dat in de eindrapportage meer definitieve conclusies worden getrokken. De observaties zullen de komende maanden nog worden gestaafd. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de gemeenten actief bezig zijn met de handhaving, maar dat het door tekorten aan personeel en middelen niet altijd mogelijk is alle bedrijven volgens de geldende normen te controleren. Aan de ambities van de gemeenten schort het in elk geval niet. Ambtenaren willen vaak zelf graag strengere handhavingsnormen hanteren, maar een hogere toezichtsfrequentie en intensievere controle per bezoek is vanwege het gebrek aan goed opgeleid personeel niet altijd uitvoerbaar. Door de krappe arbeidsmarkt zal dit probleem niet snel zijn opgelost.

De 12 casusgemeenten die hun nek hebben uitgestoken door hun medewerking aan het onderzoek te verlenen, lijken door het handhavingstekort niet onverdeeld positief uit de voorlopige tussenrapportage naar voren komen, terwijl er op een aantal zaken zeker goed wordt gescoord. Op het gebied van brandbestrijding hanteert het merendeel van de onderzochte gemeenten bijvoorbeeld strengere normen dan algemeen voorgeschreven en hanteert dan ook een hogere kwaliteitslat. Naast het argument dat de tussenrapportage slechts voorlopige observaties betreft die daarom met de nodige nuanceringen behandeld moeten worden, vallen bij het onderzoek en de berichtgeving daarover nog enkele kanttekeningen te maken. Het onderzoek beperkt zich namelijk tot de manier waarop gemeenten het toezicht uitoefenen. Inspanningen gericht op de effectuering van sancties die gemeenten opleggen en de voorbereiding van juridische procedures na het opleggen van sancties zijn niet meegenomen. Het onderzoek geeft hierdoor een beperkt beeld van de handhaving.

Gemeenten zijn al geruime tijd bezig met stringenter handhavingsbeleid en met de kwaliteitsimpuls daarvan. De werkzaamheden van de Commissie-Brouwer en de projecten Slagen voor veiligheid en Handhaven op niveau zijn hier uitingen van. Het onderzoek van AEF betreft een nulmeting van de kwaliteit van de handhaving in gemeenten. Het is de bedoeling dat als vervolg op het onderzoek van AEF kwaliteitscriteria worden opgesteld, die gemeenten kunnen gebruiken voor een monitor op het gebied van handhaving. Hiermee kan blijvend aan de kwaliteit van de handhaving worden gewerkt.

Den Haag, 9 juli 2002