Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Vermaatschappelijking op buurtniveau in Dordrecht

Recent is een tussenrapportage verschenen over `Onze Buren', een samenwerkingsproject van verschillende maatschappelijke instellingen in de Vogelbuurt in Dordrecht. Het project ontstond als reactie op klachten van overlast in de buurt, die toegeschreven werden aan druggebruikers en bewoners in psychiatrische zorg. De belangrijkste klachten waren nachtelijk lawaai, vervuiling van trapportalen en verwaarlozing van tuinen. Verschillende partijen, waaronder GGZ-instelling De Grote Rivieren, de woningbouwcorporatie en de wijkpolitie, vonden elkaar in een gezamenlijke aanpak om de overlast terug te dringen. Voor De Grote Rivieren vormen ideeën over vermaatschappelijking van de psychiatrie daarbij een belangrijke inspiratiebron.
In korte tijd zette men een aantal activiteiten op, die gericht waren op integratie in de buurt en het herstellen van wederzijds vertrouwen tussen de bewoners. Zo werd een wijkwinkel geopend, waar men terecht kan voor informatie en waar de betrokken partijen dagelijks spreekuur houden. De onderhoudsplaats van de woningbouwcorporatie werd samen met cliënten verbouwd tot werkplaats. Van hieruit worden allerlei activiteiten ondernomen, zoals het verrichten van kleine onderhoudsklussen en tuinonderhoud bij buurtbewoners, opknappen van fietsen, organisatie van markten in de buurt. Daarnaast werd een vriendendienst gestart.
Het College voor Zorgverzekeraars (CVZ) heeft geld ter beschikking gesteld om het project met onderzoek te volgen. Dit wordt gedaan door DamhuisElshoutVerschure en het Trimbos-instituut. Het onderzoek richt zich op de wijze van samenwerking en het effect van `Onze Buren' voor cliënten van De Grote Rivieren.
In de Tussenrapportage wordt aangegeven welke houding van GGZ-hulpverleners verwacht wordt bij de nieuwe vormen van samenwerking in de buurt. Daarnaast wordt beschreven hoe cliënten hun kwaliteit van leven ervaren, wat hun visie op de buurt is en hun waardering van het project. Het verslag eindigt met een aantal aanbevelingen voor het vervolg van het project. Belangrijk is het karakter van het project te behouden, waarbij de initiatiefnemers voldoende ruimte moeten krijgen en een financiële basis om de activiteiten voort te zetten. Deze dienen zich vooral te richten op ondersteuning van cliënten en op knelpunten die zij in het dagelijks leven ervaren, zoals rondkomen van een laag inkomen en moeite hebben om structuur aan te brengen in het bestaan.

Burgerschap als medicijn. Verslag eerste fase Onze Buren. Een project ter bevordering van de integratie van sociaal kwetsbare mensen in de buurt. Auteurs: Fijgje de Boer, Kees Verschure, Hans Kroon, Piet Overduin. Te bestellen door het overmaken van ¤ 10,- op rekeningnummer 474025888 van De Grote Rivieren, Dordrecht, o.v.v. `Onze Buren. Tussenrapportage'. Na ontvangst van het geld wordt het rapport toegezonden.

* Fijgje de Boer fboer@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11