Algemene Onderwijsbond

AOb sluit in Den Haag eerste onderwijs-cao voor grote stad af

Onderhandelaar Pattist: "Concurrerende cao, maar voor het echt aantrekkelijker maken van werken in de stad is meer nodig."

Gisteren hebben de gemeente Den Haag en de AOb een principe-akkoord gesloten over een nieuwe cao voor het openbaar onderwijs. Het eindresultaat is concurrerend met de cao voor het christelijk onderwijs en goed vergelijkbaar met de OMO-cao, die beiden eerder werden afgesloten. "De werkdruk wordt verminderd, de seniorenregeling wordt beter en meer mensen kunnen doorstromen naar een hogere functieschaal", is de opsomming van positieve punten door AOb-onderhandelaar Hans Pattist.

Toch zal dat naar zijn mening niet voldoende zijn om meer leraren naar Den Haag te trekken. "We kunnen met de huidige schoolbudgetten wel een concurrerende cao afsluiten, maar om voldoende mensen naar Den Haag te lokken is toch meer nodig. Op veel scholen lukt het niet om alle vacatures na de zomer vervuld te krijgen. Alleen is er op dit moment geen geld in de schoolbudgetten om te gaan werken met speciale regelingen voor leraren in de grote steden."

De Algemene Onderwijsbond besloot in december 2001 af te zien van centrale CAO-onderhandelingen in het voortgezet onderwijs, omdat deze na drie jaar vruchteloos overleggen in een impasse waren geraakt. Inmiddels zijn er met een groot aantal schoolbesturen goede afspraken gemaakt, vooral in het katholiek onderwijs en het openbaar onderwijs buiten de Randstad. Een cao-akkoord met het protestants-christelijk en algemeen bijzonder onderwijs heeft de AOb als onvoldoende afgewezen, andere centrales gingen wel akkoord. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht bestond de vrees dat door de royale cao's (minder lesuren per week, hogere inschaling) in andere plaatsen mensen de grote steden zouden verlaten. De eerste cao in Den Haag laat zien dat ook in het openbaar onderwijs een concurrerende cao mogelijk is. Volgens de AOb is dat echter onvoldoende om de leegloop uit de grote stad die meerdere oorzaken kent op te vangen. De AOb is al langer bereid om over aanvullende maatregelen zoals bonussen, minder lesuren of speciale regelingen te praten als daar serieuze voorstellen voor komen. In het regeerakkoord wordt al wel gesproken over een bonus voor zwarte scholen, maar nog niet voor de hele Randstad.


---