Provincie Overijssel

Otter terug in Nederland

De otter is weer terug in de provincie Overijssel. Twee Wit-Russische otters, een otter uit Letland, twee Tsjechische en twee Zweedse otters zijn maandag 8 juli uitgezet in de noordwestkop van Overijssel en Zuidoost-Friesland. Het gaat om 4 vrouwelijke en 3 mannelijke otters. Deze dieren zijn in genetisch opzicht het meest verwant aan de vroeger in Nederland levende otters. In 1988 werd de laatste otter van Nederland doodgereden. Voordat de otters uitgezet konden worden zijn ze enige tijd in quarantaine geweest. Ze zijn onderzocht op parasieten en er zijn DNA-monsters genomen. Ook is er een zender geïmplanteerd om de otters te kunnen volgen.

Tot begin vorige eeuw kwam de otter vrij algemeen voor in de moerasgebieden van Noord-Nederland en werd hij fel bejaagd. Begin jaren veertig waren er nog zo'n 300 otters in Nederland, maar door allerlei oorzaken waaronder watervervuiling en de afname van het areaal natte natuur verdween de otter langzamerhand uit Noord-Nederland. Tenslotte kwam hij alleen nog voor in Noordwest-Overijssel en Friesland voor.

Herstelplan

Om de otter in Nederland weer een kans te geven kwam de rijksoverheid in 1989 met een herstelplan voor de leefgebieden van de otter. Een van de plaatsen waar de otter opnieuw geïntroduceerd kon worden was de de Noordwest-kop van Overijssel en Zuidoost-Friesland. Het gaat om de moerasgebieden De Wieden, De Weerribben, de Rottige Meenthe, Lindevallei en Oldematen. Wel moest er flink wat werk worden verricht om dit gebied geschikt te maken voor de otter.

Zo werd door het uitbaggeren en afvoeren van bodemslib de waterkwaliteit sterk verbeterd. Er zijn faunabuizen onder wegen aangelegd waardoor otters van het ene moerasgebied naar het andere kunnen trekken. Er zijn uitreedplaatsen langs beschoeide kanalen gemaakt zodat de otters, maar ook andere dieren zoals reeën en hazen de waterwegen veilig kunnen oversteken. Ook visfuiken en netten zijn aangepast.

Vis

De otter leeft deels op het land, deels in het water. Hij is familie van de bunzing, hermelijn, wezel, das, steenmarter en boommarter. Vis is het belangrijkste voedsel van de otter. Daarnaast eet hij ratten, kikkers en zoetwaterkreeft. De otter kan met de staart meegerekend 80 tot 120 centimeter lang worden. Het gewicht varieert van vijf tot twaalf kilo. De otter leeft buiten de paringstijd alleen, met uitzondering van de moeder met haar jongen. Elke otter heeft een groot eigen leefgebied dat soms een oeverlengte heeft van tien tot vijftien kilometer.

De aanwezigheid van de otter in de natuur is een belangrijke aanwijzing hoe de natuur er voor staat en met name voor de kwaliteit van het natte milieu. Otters staan bovenaan de voedselketen. Ze leven van dieren die op hun beurt weer leven van kleinere dieren. Dit proces herhaalt zich net zolang tot aan de allerkleinste ééncellige waterbewoners. Schoon water is voor de otter en veel andere diersoorten dus van levensbelang. Als de otter het niet redt, is het een duidelijk teken dat het met de natuur niet goed gaat.

Het is de bedoeling om de otter ook in andere delen van Nederland uit te zetten. De herintroductie heeft slechts zin als de otter ook in andere delen van ons land kan terugkeren. Overheidsinstanties en natuur- en milieuorganisaties werken hieraan om de otter weer levensvatbaar te maken.

Bron: Petra Timmer , telefoon 038 425 23 18


© 08-07-2002 Provincie Overijssel