GroenLinks


-

Gezocht: nieuwe kandidaten

8 juli 2002

In 2003 zijn er opnieuw verkiezingen: voor de provinciale staten en voor de Eerste Kamer (2003 2007). Ook wordt volgend jaar weer een nieuw partijbestuur gekozen (2003 - 2005). Daarom zoeken we: Kandidaten voor Eerste Kamer en Partijbestuur

Het congres van GroenLinks stelt op 8 maart 2003 de kandidatenlijst van de Eerste Kamer vast. Ook wordt er een nieuwe bestuur gekozen. Vanaf nu kunnen kandidaten en geïnteresseerden zich bij de commissies melden. Het onderstaande profiel en criteria geven een indruk van wie we zoeken en welke kwaliteiten iemand moet hebben.

Wie zoeken we voor de Eerste Kamer?
Voor kandidaten voor de Eerste Kamer gelden de volgende criteria:

a. Persoonlijke kwaliteiten van de kandidaten Een Eerste-Kamerlid :

-kan zéér zelfstandig werken en is tegelijkertijd zeer collegiaal
-heeft politiek-strategisch inzicht

-kan goed debatteren

-kan een verhaal/voordracht houden

-kan contacten met het veld onderhouden

-is een aansprekend 'ambassadeur' van GroenLinks
-kan netwerken en dealen, ook met andere fracties in de Eerste Kamer
-heeft power en inhoudelijk-politiek gezag

-heeft een realistische kijk op de rol van de Eerste Kamer, ook binnen de GroenLinks context

-is zeer goed thuis op een aantal inhoudelijke terreinen
-heeft voldoende tijd (buiten twee maanden zomerreces gemiddeld ten minste 20 uur per week).

-kan 't liefst goed schrijven (met name opinie-artikelen). Elke individuele kandidaat moet het GroenLinks programma op hoofdlijnen onderschrijven.

b. Criteria voor de fractie als geheel
Voor de fractie als geheel gelden de volgende criteria:
-de fractie bestaat zowel uit generalisten als uit specialisten.
-in de fractie is het vermogen aanwezig om op deskundige wijze om te gaan met wetgeving en staatsrecht.

-in de fractie is financieel-economische kennis aanwezig.
Wie zoeken we voor het Partijbestuur?

Het landelijk bestuur bestuurt op hoofdlijnen. Het bestaat uit vijftien mensen, waarvan vijf dagelijks bestuursleden. Het algemeen bestuur laat de uitwerking van het beleid in belangrijke mate over aan het dagelijks bestuur.

Kandidaten hebben:

-een brede interesse in politieke en maatschappelijke vraagstukken
-een visie op de rol en toekomst van GroenLinks
-politiek-strategisch inzicht

-bestuurlijke ervaring en een visie op de functie van een partijbestuur

-het vermogen om nieuwe ideeën en ontwikkelingen in de samenleving op te pakken en te vertalen naar de activiteiten van GroenLinks
-het vermogen te opereren binnen verschillende krachtenvelden, en inzicht in de verschillende verantwoordelijkheden binnen een partij
-een visie op de ontwikkeling van een groeiende en professionaliserende organisatie, waarin de gedrevenheid en motivatie van mensen de basis is

-teamgeest en het vermogen met zeer verschillende mensen inspirerend samen te werken

-de bereidheid veel te investeren in contacten met leden, kader en sympathisanten

-de bereidheid om zich in een of meer maatschappelijke themas vergaand te verdiepen.
Voor kandidaten in het Dagelijks Bestuur gelden bovendien specifieke vereisten. Zie verder op.

In het bestuur is ervaring en interesse nodig op het gebied van mobiliseren en organiseren van de achterban, lokale en provinciale politiek, scouting, netwerken, publiciteit, inhoudelijke visievorming, oppositie voeren en meebesturen, diversiteitsbeleid, interne democratie.
Teamgeest zowel binnen het eigen bestuur als t.o.v. de partij als geheel is een belangrijke vereiste voor alle bestuursleden.

Er wordt van uitgegaan dat kandidaten voor ten minste twee jaar in het bestuur zitting nemen. Het algemene bestuur vergt een tijdsinvestering van minimaal een dagdeel per week; het Dagelijks Bestuur drie à vier dagdelen per week, waarvan één overdag. Het gaat (m.u.v. de voorzitter) om onbetaald werk. Het voorzitterschap is een betaalde functie van vier dagen per week.

Specifieke vereisten voor enkele functies
De leden van het Dagelijks Bestuur worden in functie gekozen. Voor hen geldt per functie een aantal specifieke vereisten. Het Dagelijks Bestuur opereert als een hecht team.

Voorzitter
De voorzitter coördineert de taken van het bestuur en heeft een belangrijke representatieve rol, zowel in de partij zelf als extern. De voorzitter is in staat mensen te stimuleren en samenbindend op te treden. Alle genoemde algemene vereisten gelden voor de voorzitter in versterkte mate. Om de functie van voorzitter te kunnen vervullen is het hebben van bestuurlijke ervaring en een lange-termijnvisie op de positie, strategie en organisatie van GroenLinks noodzakelijk. Het partijvoorzitterschap is een betaalde functie voor 4 dagen in de week.

Verantwoordelijke PartijOntwikkeling
Dit DB-lid is in de eerste plaats verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met partijopbouw: ledenbinding, netwerkvorming, scouting en opleiding van lokale en provinciale vertegenwoordigers, oprichten van nieuwe afdelingen, visie op de toekomst van afdelingen. Inzicht in het functioneren van de GroenLinkse partijorganisatie is een must.

Penningmeester
De penningmeester is verantwoordelijk voor de partijfinanciën. Hij/zij moet beschikken over een gedegen inzicht in financieel beleid, boekhouden en begroten. De penningmeester moet ideeën kunnen ontwikkelen over het creatief en efficiënt omgaan met schaarse middelen, over kostenbeheersing en het verwerven van inkomsten. De penningmeester is q.q. lid van het bestuur van de Stichting Bureau GroenLinks.

Verantwoordelijke Publiciteit en campagnes (secretaris) Dit DB-lid is in de eerste plaats verantwoordelijk voor het publiciteitsbeleid, campagnes en acties. Dit vraagt een groot inzicht in de werking van media, voorlichting en communicatie.

Internationaal secretaris
De internationaal secretaris draagt de eerste verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen van het buitenlandbeleid van GroenLinks, en houdt contact met de vele groepen en gremia die op dit gebied binnen GroenLinks opereren. Hij/zij onderhoudt veel internationale contacten

Vice-voorzitter
Het vice-voorzitterschap wordt gecombineerd met een van de andere DB-functies. De vice-voorzitter wordt, na de verkiezing van de andere leden van het Dagelijks Bestuur, uit hun midden door het Congres gekozen. De vice-voorzitter moet in staat zijn om de voorzitter te vervangen, ook in externe contacten.

Praktische informatie over kandidaatstelling voor Eerste Kamer en partijbestuur

Tips en kandidaatstellingen
Voor de selectie van de kandidaten voor het partijbestuur en voor de Eerste Kamer zijn kandidatencommissies ingesteld. De commissies voeren gesprekken met kandidaten en brengen advies uit aan het Congres over de samenstelling van het bestuur cq. de kandidatenlijst. Ook kan de commissie zelf op zoek gaan naar kandidaten.

Er zijn binnen GroenLinks twee manieren om kandidaten bij de commissie aan te melden: via een tip of een kandidaatstelling. Individuele leden kunnen de commissie een tip geven over een mogelijk geschikte kandidaat (ook over henzelf). Daarnaast kunnen plaatselijke afdelingen, 15 leden gezamenlijk, (categorale) werkgroepen en het partijbestuur iemand kandidaat stellen.
Bij een 'tip' besluit de commissie zelf of iemand wel of niet doorgaat in de procedure. Bij een 'kandidaatstelling' heeft iemand automatisch toegang tot de hele procedure, tot aan de verkiezing op het Congres. Alle informatie rond tips en kandidaatstelling binnen GroenLinks wordt strikt vertrouwelijk behandeld.

Belangrijke data

-kandidaatstelling: voor 8 november 2002 moeten de namen van voorgedragen kandidaten bij het secretariaat van de kandidatencommissie bekend zijn.

-bereidverklaring door de kandidaat: met het insturen van dit formulier verklaart een kandidaat officieel dat hij/zij bereid is kandidaat te staan. Deze formulieren moeten uiterlijk 23 november 2003 geretourneerd zijn.

-het congres kiest op 8 maart 2003 de kandidaten voor de Eerste-Kamerlijst en een nieuw partijbestuur.

Meer informatie?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met het secretariaat van een van de commissies:
>Kandidatencommissie Eerste Kamer, Hester van der Putte, tel. 030 - 2399943 of hvdputte@groenlinks.nl (aanwezig ma, di-o, woe, do-o) >Kandidatencommissie Partijbestuur, Jacqueline Bot, tel. 030 - 2399942 of jbot@groenlinks.nl(aanwezig ma, di, vrij)
N.B. In de zomerperiode zijn wij niet altijd aanwezig. Vragen om informatie of toezending van materiaal voor een van beide procedures kun je aan iedereen van het secretariaat partijbestuur stellen.

Adres
Brieven met tips of kandidaatstellingen kunnen worden gericht aan: Landelijk Bureau GroenLinks, t.a.v. Kandidatencommissie Eerste Kamer / Partijbestuur, Postbus 8008, 3503 RA Utrecht.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl