Gemeente Breda

08-07-2002

Informatie over onkruidbestrijding
Vanaf maandag 8 juli liggen er bij de meldpunten informatiebladen over de verschillende onkruidbestrijdingtechnieken die de gemeente Breda inzet in de strijd tegen het onkruid. Per techniek wordt beschreven hoe die werkt en welk kwaliteitsbeeld de inzet van de techniek oplevert. Ook de medewerkers van de dienst Stadsbeheer die zich bezig houden met de onkruidbestrijding hebben de informatiebladen in hun voertuigen.

De gemeente Breda staat voor de opgave om zonder chemische bestrijdingsmiddelen en met beperkte financiële middelen het onkruid in de buitenruimte te verwijderen. Om het onkruid op verhardingen de kop in te drukken worden vier technieken ingezet. In het stadshart, in de centrumgebieden(winkelcentra en dorpskernen) en de inlopers (Boschstraat, Haagdijk, Nieuwe Ginnekenstraat) wordt de zogenaamde Waipuna ingezet. Via een slang met daaraan een spuitmond wordt heet water gecombineerd met een milieuvriendelijke schuimlaag op het onkruid gesproeid. In dit schuim zit een extract van kokos en mais. Door de combinatie van het hete water en het schuim verbrandt het onkruid én de wortel. De Waipuna wordt gebruikt in het historisch Stadshart, de centrumgebieden en de stadsassen. Een borstelmachine wordt vooral ingezet in de woongebieden waarbij dan de trottoirs en de goten onkruidvrij worden gemaakt. Ook de fietspaden worden geborsteld. In principe is in iedere buurt tijdens de groeiperiode van het onkruid twee keer een borstelmachine aan het werk.

Naast borstelen en heet water wordt een brander gebruikt om met name de halfverharding (gravel en gralux) onkruidvrij te houden. Halfverharding komt veel voor op hondenuitlaatplaatsen en op de paden in parken en is niet met een andere techniek te behandelen. Bij het branden wordt een korte tijd met grote hitte op de onkruidplant ingewerkt.
Tot slot gebruikt de gemeente de handmaaier voor het onkruidvrij houden van vluchtheuvels op kruisingen. De bovengrondse plantendelen worden afgemaaid en opgeruimd.
Over alle technieken is een informatievel ontwikkeld. De informatievellen zijn gratis op te halen bij de meldpunten, deelstadskantoren of bij het Milieueducatief centrum.

Breda, 8 juli 2002

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer H. van der Corput, elementmanager groen, van de dienst Stadsbeheer, telefoonnummer (076) 529 48 56