Actueel

Geplande woonwijk in de Bullepolder geschorst wegens strijd met de Vogel- en Habitatrichtlijn (gemeente Leeuwarden)
Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 5-07-2002

De gemeente Leeuwarden wil in de Bullepolder nabij Leeuwarden een woonwijk met 400 woningen in het hoogste marktsegment realiseren. Tegen het vrijstellingsbesluit om dit mogelijk te maken is bezwaar aangetekend door de Vereniging Milieudefensie en de vereniging Dorpsbelang van de nabij gelegen dorpen Lekkum, Miedum en Snakkerburen.

De voorzieningenrechter van de rechtbank Leeuwarden, sector bestuursrecht, heeft in zijn uitspraak van 5 juli 2002 bepaald dat deze woningbouw in strijd met de Vogelrijchtlijn en de Habitatrichtlijn is. De geplande woningbouw zal namelijk significante effecten hebben op het nabij gelegen natuurgebied "De Groote Wielen". Dit gebied is aangewezen als speciale beschermingszone in de zin van de Vogelrichtlijn vanwege de grote aantallen ganzen die daar overwinteren. Het geplande woongebied zou tot gevolg hebben dat 9% van het fourageerbebied van deze ganzen zou komen te vervallen.

De gemeente had zich er met name op beroepen dat tegelijk met de woningbouw maatregelen zouden worden getroffen die het verlies aan fourageergebied zouden moeten compenseren. De voorzieningenrechter is echter van mening dat deze maatregelen vooraf zouden moeten worden getroffen, omdat anders geen zekerheid kan worden verkregen dat er inderdaad geen significant nadelige effecten voor "De Groote Wielen" zullen optreden. Ook zal er nog nader ecologisch onderzoek moeten worden verricht.

Het verzoek van de Vereniging Milieudefensie om het vrijstellingsbesluit te schorsen is op deze gronden door de rechter toegewezen. Zie voor deze uitspraak de link onderaan deze pagina.

Het verzoek van de vereniging Dorpsbelang Lekkum, Miedum en Snakkerburen is afgewezen. Volgens de voorzieningenrechter kan de vereniging vanwege haar statutaire doelstelling, namelijk de bevordering van de leefbaarheid in die dorpen, niet als belanghebbende bij het besluit worden aangemerkt. Zie de uitspraak met nummer AE4962

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AE4961
(Zie het originele bericht)