CBS
Vakanties van Nederlanders 2001
In 2001 hebben Nederlanders een recordaantal vakanties doorgebracht. Het aantal lange vakanties steeg tot bijna 20 miljoen. Het aantal korte vakanties kwam voor eerst boven de 12 miljoen uit. Aan alle vakanties tezamen is 10,8 miljard euro uitgegeven. In eigen land zijn de meeste vakanties doorgebracht in de Noordzeebadplaatsen. In het buitenland was Frankrijk evenals in voorgaande jaren de meest populaire vakantiebestemming. Het aantal vliegvakanties is nog nooit zo hoog geweest. In 2001 vond de groei plaats vóór september, de maand van de aanslagen in de Verenigde Staten.
Deze en andere gegevens zijn te vinden in de CBS-publicatie Vakanties van Nederlanders 2001, die vandaag verschijnt. De ontwikkelingen in het vakantiepatroon gedurende de afgelopen vijf jaar staan hierin centraal. Speciale aandacht wordt besteed aan de vakantiedeelname, bestemmingen in binnen- en buitenland, logies en vervoer, wijze waarop de vakantie is geregeld, vakantiespreiding, vakantie-uitgaven en kenmerken van vakantiegangers zoals leeftijd, inkomen en woonprovincie.
Recordaantal lange vakanties
In 2001 is driekwart van de Nederlanders voor één of meer lange vakanties van huis geweest. Dit zijn 12 miljoen mensen. Ze hebben het recordaantal van bijna 20 miljoen vakanties van 4 of meer overnachtingen doorgebracht,
4 procent meer dan in 2000. Het aantal lange vakanties binnen Nederland is toegenomen tot 8,1 miljoen en het aantal in het buitenland tot 11,8 miljoen. Verder is vorig jaar eenderde van de Nederlanders er voor een korte vakantie op uitgetrokken. Dit komt overeen met 5,4 miljoen mensen. Zij hebben 12,1 miljoen korte vakanties doorgebracht, dat wil zeggen vakanties van ten minste één en maximaal drie overnachtingen. Het aantal korte vakanties in het buitenland bleef ten opzichte van 2000 vrijwel gelijk. In eigen land was het aantal korte vakanties met 9,7 miljoen daarentegen uitzonderlijk hoog.
Noordzeekust meest in trek
Bij de lange vakanties in Nederland trokken de Noordzeebadplaatsen opnieuw de meeste vakantiegangers. Vooral de provincie Zeeland was in trek. Het toeristengebied 'Veluwe en Veluwerand' moest in 2001 de tweede plaats afstaan aan de 'Groningse, Friese en Drentse zandgronden'. De MKZ-crisis lijkt op deze ontwikkeling slechts zeer beperkt van invloed te zijn geweest. Door afsluiting van natuurgebieden zijn tijdens de MKZ-periode op de Veluwe iets minder lange vakanties in een eigen stacaravan of vakantiehuisje doorgebracht. Ten opzichte van 2000 zijn de bosrijke gebieden in Overijssel en in het zuiden van ons land veel vaker bezocht. Daarnaast lijken de watersportgebieden in Friesland van het fraaie zomerweer in 2001 te hebben geprofiteerd.
Zuid-Europa favoriet
Bij de lange vakanties in het buitenland is Frankrijk, ondanks een gering verlies, overtuigend vakantieland nummer één gebleven. Met een aandeel van 18 procent in het totaal aantal buitenlandse lange vakanties liet het Spanje (14 procent) en Duitsland (10 procent) duidelijk achter zich. De toegenomen belangstelling voor vakanties in het Middellandse Zeegebied is vooral ten goede gekomen aan Spanje, Turkije en Italië. Alle drie de landen zijn door een recordaantal Nederlandse toeristen bezocht. In Midden-Europa profiteerden Oostenrijk en Tsjechië van de reislust van de Nederlanders. In West-Europa nam het aantal lange vakanties naar Groot-Brittannië sterk af. Wellicht zijn het duurdere pond en de MKZ-crisis in dit land hierop van invloed geweest. Buiten Europa was er een duidelijke toename van het aantal lange vakanties naar het Verre Oosten. De terugval van het aantal reizen naar Noord-Amerika kwam geheel tot stand na de aanslagen in de VS. Ondanks dit verlies is het aantal lange vakanties met het vliegtuig in 2001 voor het tiende opeenvolgende jaar gestegen. Vooral de trek naar landen in Zuid-Europa heeft bijgedragen aan het behaalde record van 4 miljoen lange vliegvakanties.
Massaal op pad in de zomer
In de zomerperiode van 2001 hebben de Nederlanders 14,1 miljoen lange en 7,5 miljoen korte vakanties doorgebracht. Niet eerder zijn zij zo massaal in dit tijdvak van mei tot en met september op vakantie geweest. Voor een lange vakantie waren er eind juli - begin augustus ruim 3 miljoen landgenoten van huis: 1,3 miljoen in Nederland en 1,7 miljoen in het buitenland. Bij de korte vakanties spande de week waarin Hemelvaart viel de kroon. Dit is uitzonderlijk. Doorgaans worden de meeste korte vakanties doorgebracht in de week waarin Pinksteren valt. In 2001 heeft het slechte weer rond de pinksterdagen waarschijnlijk veel Nederlanders ervan weerhouden om juist in die week een paar dagen op vakantie te gaan.
Verdere groei van de vakantie-uitgaven
In 2001 hebben Nederlanders aan korte en lange vakanties tezamen het recordbedrag van 10,8 miljard euro uitgegeven. Voor buitenlandse vakanties was het bedrag 8,6 miljard euro, een groei van 3 procent ten opzichte van 2000. In eigen land zijn de uitgaven in dezelfde periode met 8 procent gestegen tot 2,3 miljard euro. Zowel in binnen- als buitenland kwam de groei vrijwel uitsluitend tot stand door een toename van het aantal vakanties. Ten opzichte van 2000 bleven de gemiddelde uitgaven per vakantieganger vrijwel gelijk. Aan een lange vakantie in Nederland werd gemiddeld per persoon 202 euro uitgegeven en aan een lange vakantie in het buitenland 687 euro. Voor korte vakanties lagen deze gemiddelden op respectievelijk 67 en 191 euro.
Technische toelichting
De publicatie Vakanties van Nederlanders 2001 is te bestellen via de verkoopservice van het CBS, e-mail: verkoop@cbs.nl of via de infoservice van het CBS: telefoon (045) 570 70 70, fax (045) 570 62 68
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl
PB02-140
5 juli 2002
10.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken