Voedingscentrum
Ook acrylamide in Nederlandse chips en patat
Voedingscentrum: gevarieerd eten blijft het beste advies
4 juli
Nederlandse patat en chips bevatten soortgelijke hoeveelheden
acrylamide als die in andere landen. Dit blijkt uit onderzoek van de
Keuringsdienst van Waren. Ook andere zetmeelrijke producten die op
hoge temperaturen zijn gebakken, zoals toast, brood en cornflakes,
blijken deze stof te bevatten, zij het in kleinere hoeveelheden. In
grote hoeveelheden vergroot acrylamide vermoedelijk de kans op kanker.
Het Voedingscentrum ziet vooralsnog echter geen reden het eten van
chips en frites geheel af te raden. Het blijft belangrijk gevarieerd
te eten. Een gevarieerd eetpatroon met veel groente en fruit en weinig
verzadigd vet, verkleint het risico op kanker aanzienlijk.
Het Voedingscentrum heeft ook geen aanleiding chips of patat geheel af
te raden voor kinderen en zwangere vrouwen. Gemiddeld eet de
Nederlander per week 35 gram (een klein zakje) chips en 182 gram (ruim
één bakje) patat. In combinatie met een gezond eetpatroon is dat geen
hoeveelheid om je zorgen over te maken.
Nog veel onduidelijk
Het Nederlandse onderzoek van de Keuringsdienst van Waren is
uitgevoerd naar aanleiding van de bekendmaking van Zweeds onderzoek
eind april, waarbij acrylamide werd aangetroffen in veel verschillende
levensmiddelen. Daarbij gaat het om levensmiddelen die veel zetmeel
bevatten en bij de bereiding in de fabriek of thuis sterk zijn verhit:
van patat tot ontbijtgranen, van brood tot beschuit en van chips tot
koekjes. De aangetroffen gehaltes acrylamide verschillen enorm. Wel is
duidelijk dat ongeveer 80% van de hoeveelheid acrylamide die de
gemiddelde Nederlander binnenkrijgt wordt geleverd door chips en
patat. Aanvullend onderzoek moet uitwijzen hoe acrylamide precies
ontstaat en bij welke hoeveelheden acrylamide schadelijk is voor de
gezondheid van de mens.
Meer over acrylamide:
Veelgestelde vragen over acrylamide
Onderzoek Keuringsdienst van Waren
Zie voor meer informatie ook www.keuringsdienstvanwaren.nl