Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

CNV over collectief ontslag bij CMG NNL

Wat is er aan de hand bij CMG NNL?

Via CMG heeft u waarschijnlijk iets vernomen van het collectieve ontslag bij CMG NNL. De berichtgeving vanuit CMG is echter nogal gekleurd en soms gewoon onjuist. De voor ontslag voorgedragen werknemers willen graag hun visie naar voren brengen.

Op zichzelf is het te begrijpen dat er moet worden ingegrepen als het slecht gaat. Maar een dergelijke reorganisatie moet dan wel op een fatsoenlijke, integere en rechtvaardige manier worden uitgevoerd. Het respect en de rechtvaardigheid voor de collegas die helaas moeten vertrekken, ligt vast in de regels en procedures die er in Nederland bestaan bij collectief ontslag. CMG doet er alles aan om zich aan de bestaande regels en procedures te onttrekken. Het resultaat is dat er op een uiterst onfatsoenlijke en onrechtvaardige manier wordt omgesprongen met de belangen van de collegas die zouden moeten vertrekken. Dat past volstrekt niet in het plaatje dat de directie van CMG probeert te schetsen: inspraak, samenwerking, openheid, eerlijkheid en gelijkwaardigheid zouden centraal staan bij CMG. Van die waarden in bij de reorganisatie bij NNL niets terug te vinden!
1. In de eerste plaats zijn de medewerkers van NNL niet vooraf ingelicht dat er gereorganiseerd zou worden en wat daarvan de achterliggende oorzaken en redenen zijn. Tot op de dag van vandaag weigert CMG daar op een open manier over te communiceren.
2. In de tweede plaats is de betrokken collegas niet meegedeeld waarom zij nu juist geselecteerd worden voor ontslag. Ook is er geen informatie over de selectiecriteria verstrekt en is er geen discussie mogelijk over de vraag of de selectiecriteria goed zijn gehanteerd. Het standpunt van CMG is dat men dat wel ziet als de individuele ontslagaanvraag in de bus valt. Dat is naar alle maatstaven onfatsoenlijk beleid.

3. In de derde plaats is er zonder informatie vooraf of instemming van betrokkenen een sociaal plan afgesproken met de OR. Een sociaal plan is normaal gesproken een afspraak tussen ontslagen medewerkers en de werkgever over een pakket van redelijke maatregelen en afvloeiingsregelingen. Het stuit de betrokkenen enorm tegen de borst dat er namens hen wordt afgesproken wat redelijk is, zonder dat zij daarin zijn gekend of zich daarover hebben kunnen uitspreken.

4. In de vierde plaats is duidelijk geworden dat de medezeggenschapsstructuur bij CMG niet functioneert. De belangen van de medewerkers van NNL moet verdedigd worden door 1 vertegenwoordiger van NNL in de gemeenschappelijke ondernemingsraad. De stem van medewerkers van NNL is daarbij in het geheel niet gehoord.

Wat verder een belangrijke rol speelt is dat de medewerkers die nu voor ontslag zijn voorgedragen volgens de normale regelgeving helemaal niet voor ontslag in aanmerking hadden mogen komen. CMG wenst voor de gelegenheid gebruik te maken van de uitzonderingen in de ontslagregels voor uitzendkrachten. Voor de gelegenheid stelt CMG dat NNL als uitzendbureau werkt en dat daarom alle werknemers die op dit moment idle zijn zouden kunnen worden ontslagen. Tegelijkertijd stelt CMG dat er helemaal geen sprake is van een uitzendrelatie of een uitzendbureau, maar dat ze alleen maar gebruik wensen te maken van de uitzonderingsbepalingen in de ontslagregels die bedoeld zijn voor uitzendkrachten.

De CMG-ers die ontslag is aangezegd, hebben besloten het niet zo maar te nemen dat er over hun rug een loopje wordt genomen met de normale regels en procedures. Zij hebben besloten zich massaal bij de vakbonden aan te sluiten, tenminste voor zover men niet al lid was. Het doel daarvan is dat er op de normale wijze een sociaal plan komt dat draagvlak heeft bij de werknemers voor wie het bedoeld is. Men wenst inspraak in de afspraken die er namens hen worden gemaakt en zo hoort dat ook!

De vakbonden hebben een positie bij collectief ontslag. Er is een Wet Melding Collectief Ontslag die grofweg stelt dat vakbonden vooraf geïnformeerd moeten worden en dat er met vakbonden moet worden overlegd over het aantal ontslagen en het sociaal plan. CMG heeft de bonden niet geïnformeerd omdat de bonden volgens CMG geen partij zijn. CMG stelt ten tijde van de melding niet te hebben geweten dat er vakbondsleden onder de CMG-ers waren. De bonden vinden dit onwaarschijnlijk en hebben het CWI gevraagd de maand wachttijd op te schuiven omdat wij niet zijn geïnformeerd. Het CWI heeft vervolgens geoordeeld dat er geen aanleiding is de maand wachttijd op te schuiven omdat niet bewezen kan worden dat CMG verwijtbaar gehandeld heeft door aan te nemen dat er geen vakbondsleden waren. Ondanks het feit dat CMG u anders wil laten geloven, stelt die uitspraak de Wet natuurlijk niet buiten werking. CMG is nog steeds verplicht om met vakbonden te overleggen over de reorganisatie en het sociaal plan, nu de bonden zich als representatieve partij hebben gemeld.

Daarnaast hebben de betrokken collegas afgesproken zich langs juridische weg te verzetten tegen het ontslag. Het moet al raar lopen wil CMG toestemming krijgen om haar plannen uit te voeren zoals zij gepland heeft.

Kern van de zaak blijft: wil CMG een bedrijf zijn dat de absolute bodem in het arbeidsrecht zoekt? Van de hoog geprezen bedrijfsfilosofie blijft dan niet veel meer over dan het pakje boter op het hoofd van bepaalde mensen.

CNV Dienstenbond
Siegbert van der Velde

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Siegbert van der Velde. Telefoon: (0512) 583 440. Email: s.vandervelde@cnvdibo.nl.

Drachten, 4 juli 2002.