Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VISS. 2002/4554
datum
04-07-2002

onderwerp
Kamervragen Buijs en Atsma (CDA) betreft massale visstroperij TRC 2002/5738

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen, gesteld door de leden Buijs en Atsma (beiden CDA) over massale visstroperij.

datum
04-07-2002

kenmerk
VISS. 2002/4554

bijlage

1
Het team ter bestrijding en aanpak van de massale visstroperij in Fryslân is niet beëindigd en werkt conform de planning van de samenwerkende opsporingsdiensten.

2
Over de precieze omvang van de illegale visserij zijn weinig harde cijfers bekend.
Het gevoelen bij het betrokken multifunctionele opsporingsteam is, dat de stroperij in de Friese wateren de laatste jaren geen toename heeft laten zien. Over het algemeen wordt de visstroperij uitgevoerd door personen die al jaar en dag hiermee bezig zijn; de harde kern derhalve.

3
Als afzetkanalen worden door de stropers zowel de horeca als de groot- en detailhandel benut. Met klem wijs ik erop dat hiermee niet gezegd is dat horeca en handel in totaliteit betrokken zouden zijn bij deze ongewenste afzet van illegaal gevangen vis.

4
Van toenemende diefstal van fuiken en ander vistuig is geen indicatie te geven. Zie ook vraag 2 en antwoord daarop.
In het multifunctionele team zijn circa 10 medewerkers van de AID, de KLPD en politie betrokken. Daarnaast vindt inzet van mankracht plaats in het kader van de uitoefening van de reguliere opsporingstaak van de politie.
Via de uitvoering van het Plan van Aanpak 'Bestrijding illegale visserij Fryslân' wordt momenteel hard gewerkt om alle vormen van visstroperij aan te pakken. Zowel de waterpolitie als de regionale politiekorpsen zijn betrokken bij de inzet van het multifunctionele team en versterken dit team bij uitvoeringsacties met het gewenste aantal medewerkers.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

G.H. Faber

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van de leden Buijs en Atsma (beiden CDA) aan de staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over massale visstroperij. (Ingezonden 27 juni 2002)

1
Is het waar dat het onlangs in Friesland gestarte zogenaamde Anti-stroopteam, ter bestrijding en aanpak van de massale visstroperij in Friesland, inmiddels is beëindigd of op een lager pitje is gezet?

2
Is het waar dat de gelegenheidsstroperij in de Friese wateren flink is toegenomen, zoals de beroepsvissers constateren?

3
Is bekend welke afzetkanalen door de gelegenheidsstropers worden benut?

4
Is het waar dat gelegenheidsstroperij en de toenemende diefstal van fuiken en ander vistuig van beroepsvissers mede een gevolg zijn van het ontbreken van of onvoldoende toezicht van de waterpolitie? Kunt u aangeven hoeveel fte´s waterpolitie op de Friese wateren beschikbaar is voor handhavingstaken en bent u bereid te bevorderen dat de waterpolitie sterker aandacht gaat geven aan de gelegenheidsstroperij en diefstal van vistuigen?

up Reageren
Homepage

---