Koninklijk Horeca Nederland
Horeca heeft de hoogste administratieve lasten
Het EIM heeft de jaarlijkse monitor administratieve lasten weer
uitgegeven. In deze monitor wordt omschreven hoe de administratieve
lasten zich ontwikkelen en welke sectoren het meest worden getroffen
door de administratieve lasten.
De administratieve lasten van een kleinbedrijf zijn als percentage van
de toegevoegde waarde (verkoopprijs-/-BTW-/-inslag) ruim 9 keer zo
hoog als bij een groot bedrijf. In het segment midden- en kleinbedrijf
is de horeca zelfs koploper.
Sector kleinbedrijf middenbedrijf grootbedrijf totaal
Horeca 11,2% 4,5% 2,1% 7,0
Gem. landelijk 9,5% 1,8% 1,1% 3,0
Administratieve lasten als percentage van de toegevoegde waarde en
grootteklasse
Wat zijn administratieve lasten
Informatieverplichtingen ten gevolge van wet- en regelgeving die door
de overheid wordt opgelegd. De omvang van de administratieve lasten
wordt berekend aan de hand van 3 variabelen:
1. De tijd dat iemand bezig is met het verrichten van een
(administratieve) verplichting
2. Het tarief waartegen deze persoon de (administratieve)
verplichtingen verricht
3. Het aantal keer dat de (administratieve) verplichting (frequentie)
verricht moet worden
Bij gelijkblijvende wetgeving neemt de omvang van de administratieve
lasten toe,
als het aantal bedrijven toeneemt en/of
het aantal werknemers toeneemt en
door de stijging het tarief van de persoon die de verplichting
uitvoert toe.
Deze drie punten worden economische variabelen genoemd.
De administratieve lasten zijn in 2001 t.o.v. 2000 toegenomen met
6,8%. De totale omvang van de administratieve lasten komt daarmee op
9,3 miljard. Het overgrote deel wordt veroorzaakt door de zgn.
economische variabelen (ruim 90%). De rest wordt bepaald door beleid
van de overheid. Koninklijk Horeca Nederland is van mening dat de
verhouding 90/10 voor de horeca niet helemaal opgaat aangezien de
horeca vooral op lokaal niveau geconfronteerd met zeer veel
overheidsbesluiten.
De gemiddelde administratieve lasten per bedrijf zijn minder snel
toegenomen. Een bedrijf is gemiddeld 13.000 kwijt aan administratieve
lasten. 30% heeft betrekking op wet- en regelgeving voor het in dienst
nemen van personeel.
Administratieve lasten als gevolg van overheidsbeleid
Paars I en II hebben ten doel gesteld de administratieve lasten van 1994 tot 2002 met 25% te laten dalen. Paars I is er nog in geslaagd om een daling van 6,45% te realiseren. Per saldo zijn de administratieve lasten in 2001 met 38,4 miljoen gestegen. Dit is 0,41 procent ten opzicht van 2000. Hiermee is er voor het eerst sinds 1993 geen sprake van een daling. Het gaat hierbij alleen over administratieve lasten als gevolg van overheidsbeleid (dus zonder economische variabelen).
Meer informatie
Voor meer informatie over en downloaden van het onderzoek van het EIM
kunt u terecht op de website "Kennissite - MKB en Ondernemerschap". Op
onze website vindt u een overzicht van veiligheidsregelgeving in de
horeca en de bijbehorende administratieve lasten.