Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Regeerakkoord; praatjes voor de bühne

Amsterdam, 3 juli 2002 --- Milieudefensie vindt dat het regeerakkoord weinig garanties biedt voor een duurzaam beleid. Bevat de beleidsagenda nog een aantal positieve uitgangspunten op milieugebied, de financiële vertaling maakt echter duidelijk dat dit Kabinet weinig doet aan het verbeteren van natuur, milieu en duurzaamheid.

Nieuw in het akkoord is de spoedwet Wegverbreding die de bestaande inspraakmogelijkheden wil inperken. Hiermee denkt het Kabinet de files aan te pakken. 'Dit is in strijd met de grotere rol die het Kabinet wil geven aan de burger, die immers ook recht heeft op zorgvuldige rechtsbescherming en heldere procedures waarbij hij zijn stem kan laten horen,' aldus Milieudefensie- campagneleider Vera Dalm.

De kilometerheffing wordt afgewezen, het kwartje terug zal leiden tot zo'n 3 procent meer autokilometers en zo'n 9 procent extra tijdsverlies in files. De minst slechte variant - namelijk terugave via de wegenbelasting - heeft het afgelegd tegen de hoge symboolwerking van handje-contantje terug aan de pomp.

Dalm: 'Het extra budget voor betere bereikbaarheid is absurd laag en maakt de kabinetsvoornemens voor de verbetering van het openbaar vervoer tot een lachertje. Positief is overigens de terughoudende positie van dit Kabinet ten aanzien van megalomane projecten als de magneettrein naar het Noorden, daarvoor wordt geen extra geld ter beschikking gesteld.

De aangekondigde extra inzet voor duurzame energiebronnen noemt Dalm 'windowdressing', aangezien in de financiële paragraaf de subsidies hiervoor worden geschrapt. Uit de vorige week gehouden Nipo-enquête van Milieudefensie blijkt dat Nederlanders juist meer aandacht willen voor wind- en zonne- energie. Dalm: 'Een gemiste kans voor dit Kabinet om nog een groen gezicht te laten zien.'

Milieudefensie juicht de extra aandacht voor agrarisch natuurbeheer toe, maar betreurt dat dit ten koste gaat van de aankoopbudgetten voor natuur. Ondanks het grote draagvlak onder de Nederlandse bevolking voor natuur, bezuinigt dit Kabinet op de Ecologische Hoofdstructuur. In deze tijd van stijgende grondprijzen en zonder introductie van de open-ruimteheffing is dat een onverantwoorde beslissing. Dalm: 'Het zal nu onmogelijk zijn nog natuurgebieden van enige omvang te realiseren.'



Vereniging Milieudefensie