KEURINGSDIENST VAN WAREN
KvW: Acrylamide in levensmiddelen bevestigd
Woensdag 3 juli 2002, nummer 77
KEURINGSDIENST VAN WAREN: ACRYLAMIDE IN LEVENSMIDDELEN BEVESTIGD
Dit persbericht gaat uit onder verantwoordelijkheid van de
Keuringsdienst van Waren
Onderzoek in Nederland heeft uitgewezen dat een aantal producten,
zoals frites en chips, acrylamide kunnen bevatten. De gevonden
gehaltes komen overeen met in Zweden, Noorwegen, Duitsland,
Zwitserland en in de VS aangetroffen gehaltes. Op basis van
dierproeven wordt acrylamide als kankerverwekkend voor de mens
beschouwd.
Naar aanleiding van een eerder uitgevoerd Zweeds onderzoek, waarin
acrylamide werd aangetoond in gefrituurde, gebakken, gebraden en
geroosterde producten, heeft de Keuringsdienst van Waren zo.n 200
daarvoor in aanmerking komende producten onderzocht op de aanwezigheid
van acrylamide. Onderzocht zijn: chips, frites, zoutjes, toast,
beschuit, crackers, knäckebröd, ontbijtgranen en brood. Met name chips
en frites bleken ten opzichte van de andere onderzochte producten een
hogere hoeveelheid acrylamide te bevatten.
De WHO (World Health Organization) heeft onlangs geconcludeerd dat
breder onderzoek nodig is naar de risico.s voor de mens van acrylamide
in levensmiddelen. Nederland sluit zich hier bij aan en zal op verder
internationaal onderzoek aandringen. Daarop vooruitlopend heeft de
Keuringsdienst van Waren het Nederlandse bedrijfsleven gevraagd
uitgebreid onderzoek uit te voeren naar de oorzaak van de vorming van
acrylamide bij frituren, bakken en roosteren van
levensmiddelenproducten. Het doel hiervan is te komen tot verlaging
van de gehaltes acrylamide in levensmiddelenproducten.
De Keuringsdienst van Waren onderstreept de adviezen van de WHO en het Voedingscentrum om gevarieerd te eten. Overmatige en eenzijdige consumptie van frites en chips wordt afgeraden. Daarnaast dienen te hoge temperaturen en lange baktijden te worden vermeden.
De Keuringsdienst van Waren is onderdeel van de onlangs ingestelde
Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).
-0-0-0-