Gemeente Breukelen


GEMEENTE HELPT MENSEN MET EEN MINIMUM INKOMEN OM ROND TE KOMEN.

Met een inkomen op minimumniveau is het niet altijd eenvoudig om elke maand rond te komen. Bezuiniging op uitgaven die niet absoluut noodzakelijk zijn, is dan een manier om het huishoudboekje sluitend te maken. Het abonnement op de krant wordt opgezegd, de sportclub, een leuke cursus of de bibliotheek kunnen niet meer. Dat is jammer, want het gevaar bestaat dat uw sociale contacten minder worden: u ziet minder mensen, allerlei ontwikkelingen gaan aan u voorbij en u loopt de kans minder betrokken te zijn bij uw omgeving.

Wat te doen als er opeens een (nieuwe) bril nodig is, of wanneer uw kind een beugel moet? Dat zijn vaak flinke onkosten en de ziektekostenverzekeraar vergoedt niet alles. Ook de gemeentelijke belastingen zijn, elk jaar opnieuw, flinke kostenposten.

Ondanks alle pogingen om rond te komen gaat het soms toch mis en ontstaan er schulden. En wat dan?

De gemeente heeft meerdere regelingen om u te helpen, namelijk: de bijdrageregeling minima, bijzondere bijstand, kwijtschelding gemeentelijke belastingen en schuldhulpverlening.

BIJDRAGEREGELING MINIMA

De Bijdrageregeling Minima (de "Minimaregeling") is een gemeentelijke regeling die bijdragen geeft voor activiteiten op het gebied van educatie, sport en recreatie, jeugd-, jongeren- en ouderenwerk, cultuur en zorg. Ook bijdragen voor een krantenabonnement, aanschaf van sportkleding, schoolkosten en een subsidie voor deelname aan een maaltijdvoorziening vallen onder de Minimaregeling.

De regeling geldt uitsluitend voor inwoners van Breukelen. De bijdragen gelden voor alle leden tot 18 jaar van een gezin. Vanaf 18 jaar kunnen mensen zelfstandig een aanvraag indienen. Het (gezamenlijk) netto inkomen (inclusief heffingskortingen van de Belastingdienst) mag niet hoger zijn dan 110% van de relevante bijstandsnorm. Ook het vermogen moet onder de in de Algemene bijstandswet gestelde grens blijven, namelijk: voor een alleenstaande 4.820, - en voor een alleenstaande ouder of gehuwden 9.640, -.

Inwoners die gebruik maken van de Wet studiefinanciering of de Wet tegemoetkoming studiekosten hebben geen recht op een bijdrage.

Het is niet nodig een vergoeding vooraf aan te vragen. Dat kan ook lopende het jaar, zolang de uitgaven maar wel in hetzelfde kalenderjaar vallen.

Belangstelling?

Heeft u de indruk dat u mogelijk in aanmerking komt voor een bijdrage?

Bij de gemeentebalie Sociale Dienstverlening in het Koetshuis van Boom & Bosch liggen folders met meer informatie en formulieren om een aanvraag in te dienen.

Onze medewerkers vertellen u graag meer over de regeling en kunnen u ook helpen om een bijdrage aan te vragen.

Ook kunnen zij u wegwijs maken in andere gemeentelijke regelingen die interessant voor u kunnen zijn.

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur.

Telefoon: (0346) 26 09 16 / 26 09 77.

De komende maanden zullen wij in aparte artikelen informatie geven over andere regelingen die bedoeld zijn om het Breukelse burgers mogelijk te maken om rond te komen met een laag inkomen.