Ingezonden persbericht


Persbericht, 2 juli 2002

Medaille Prins Albert I voor zeedeskundige Carlo Heip

YERSEKE/PARIJS- Bioloog Carlo Heip heeft eind juni de Médaille Albert Ier, Prince de Monaco, ontvangen als eerbetoon voor zijn hele loopbaan als oceanoloog. Heip (56) is directeur van het Centrum voor Estuariene en Mariene Oecologie van het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek (NIOO-KNAW) te Yerseke. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar in Gent en Groningen.

Het Franse Institut Océanographique kent ieder jaar de 'Médaille Commemorative Albert Ier, Prince de Monaco, Prix Manley-Bendall' toe aan een Europees oceanoloog als waardering voor de gehele carrière. De Vlaming Carlo Heip van het NIOO-KNAW viel de eer te beurt om twee redenen. Ten eerste staat hij wereldwijd bekend om zijn onderzoek naar de ecologie van de 'meiofauna'. Onder meiofauna scharen we dieren van ongeveer één millimeter groot, die wel met miljoenen per vierkante meter zeebodem voorkomen. Dit zijn vooral nematoden, oftewel aaltjes. Heip bestudeert de (grote) betekenis van deze kleine bodembewoners voor het voedselweb in zee. Daarnaast is hij president van het netwerk van Europese mariene onderzoekstations MARS. De 'aandacht voor de bedreiging van de biodiversiteit in zee en het initiëren en het stimuleren van onderzoek hiernaar' in deze presidentsfunctie waardeerde het Parijse Comité de perfectionnement ook zeer.

Sinds de eerste medaille in 1947 gingen al vele bekende namen in de oceanologie Heip voor, zoals Bigelow, Zenkevitch, Margalef en Cousteau. Vooral de laatste is ook bij het grote publiek bekend. Het Institut Océanographique is aan het begin van de 20e eeuw opgericht door Prins Albert I van Monaco. Deze prins was een pionier in het oceanografische onderzoek. Het instituut beschikt over een vestiging in Monaco en in Parijs.

Het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek (NIOO-KNAW) verdiept zich in de ecologie van land, zoet water en brak en zout water. Het Centrum voor Estuariene en Mariene Oecologie in Yerseke (Zld.) bestudeert het leven in de zee en in estuaria. De twee andere vestigingen zijn te vinden in Heteren en Nieuwersluis. Het NIOO is met ongeveer 250 medewerkers het grootste onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Dit jaar bestaat het NIOO in zijn huidige vorm tien jaar (www.nioo.knaw.nl/lustrum).