NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR


Kermis kan wel goedkoop!!

In het NRC Handelsblad van zaterdag 29 juni schreef Esther Rosenberg een achtergrondartikel over de schaalvergroting binnen de Nederlandse kermiswereld. Onder de kop 'Steeds groter, steeds hoger, steeds duurder' bespreekt ze de ontwikkeling dat in Nederland steeds minder exploitanten steeds meer attracties beheren. Om toeschouwers naar de kermis te blijven lokken moet alles spectaculair en enorm ogen. De exploitanten moeten, om in de harde concurrentiestrijd te overleven, een bestaan vol stress en onzekerheid leiden.

In haar artikel heeft Rosenberg vrij weinig aandacht voor de belangen van de kermisbezoeker. Deze zou schaalvergroting wensen en de hoge ritprijzen voor lief nemen. Het kan echter ook anders: de kermis van het Utrechtse Maliebaanfestival, 'de piekenkermis' geldt als de goedkoopste van Europa. De entree is gratis en voor een klein bedrag kunnen de attracties bezocht worden. Het gaat de organisatoren niet om winst, maar om toegankelijkheid voor alle inkomensgroepen. Waar in grote kermissen de ritprijzen kunnen oplopen naar zeven en een halve euro kosten alle attracties op de Utrechtse Maliebaan, van het spookhuis en het reuzenrad tot de soundmachine en de draaimolen een halve euro.

Ook de kermisexploitanten draaien een relaxte kermis. De pachtprijzen zijn laag en toch kunnen alle kosten, bijvoorbeeld voor bewaking, precariorechten, schoonmaak, verkeersafzettingen en plantsoenendienst ervan betaald worden. Wat er aan opbrengst overblijft, wordt aan het festival besteed. Dit jaar heet het festival Kunst en Kermis en Kermis en Kunst. Er is een tentoonstelling over kermiskunst en professionele kunstenaars verkopen hun werk tijdens een veiling op de kermis. Net als vroeger.

Er wordt bij het Maliebaanfestival naar gestreefd om de sfeer van de kermis uit het verleden op te roepen. Ambachtslieden of artiesten als een barbier, een fakir, een steltloper, een silhouetknipster, een bodypainter, een karikatuurtekenaar, acrobaten, dansers en worstelaars zorgen voor een mengeling van oude tradities en nieuwe trends. Het festival en de kermis duren van 12 tot en met 17 juli.

Einde persbericht

Persconferentie:
Tijdstip: donderdag 4 juli om 16 uur
Locatie: Proeflokaal de zes vaatjes, van de Weteringstraat 32, 3581 EJ Utrecht (030 2318990)
Aanwezig voor interviews: kermisexploitanten, kunstenaars, tentoonstellingsinrichter Piet de Boer en Ineke Strouken, de directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, persmap: voorhanden Graag via email/fax laten weten of u komt in verband met hapjes en drankjes

Contactpersoon: Ineke Strouken, NCV, postbus 13113, 3507 LC Utrecht, email: nederlandscentrum.volkscultuur@wxs.nl, tel: 030 2760244,fax:
030 2736111

Maliebaanfestival
periode: vrijdagmiddag 12 juli tot en met woensdagavond 17 juli locatie: Maliebaan
entree: gratis, attracties kermis 0,50 euro
openingstijden: op kermisdagen van 13-18 uur, op andere dagen van donderdag tot en met zondag 13-17 uur, entree: gratis


02 jul 02 11:50