Rijksuniversiteit Groningen

02 jul 2002

Nummer 95 1 juli 2002

Noord-Nederlandse wetenschapswedstrijd

Voorronden
Halve finale op locatie
Internet
Noot voor de pers

De Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen begint een grootse regionale wetenschapswedstrijd voor middelbare scholieren: 'RUG-krakers'. In september 2002 worden vier voorronden gehouden via kranten en internet. In oktober volgen halve finales op locaties in de noordelijke provincies. In november vindt de finale plaats in het Academiegebouw te Groningen. De wedstrijd moet laten zien dat wetenschap spannend, leuk en bovenal ook nuttig is.

'Toen ik een klein jongetje was en vroeg wat de afkorting "CD" betekende, antwoordde iedereen: corps diplomatique. Nu kent niemand die afkorting meer en wordt een cd omschreven als iets wat in je pc of walkman gaat. Dit geeft aan hoe snel technologie gaat,' aldus Theo Jurriens. Hij is een van de initiatiefnemers van de wedstrijd. Bijna iedere scholier gebruikt een mobiele telefoon of het internet. Allemaal prima voorbeelden van moderne technologie, die zonder een goede kennis van de natuurwetenschappen niet mogelijk waren geweest. Kortom, er zijn volop redenen om te laten zien dat wetenschap leuk kan zijn.

Voorronden

Op de jongerenpagina 'Tilt' van het Dagblad van Noorden, de onderwijspagina van de Leeuwarder Courant, de jongerenpagina 'JIJ' van de Zwolse Courant verschijnen rond 7, 14, 21 en 28 september per keer vier tot vijf meerkeuzevragen. De vragen kunnen zowel per 'ouderwetse' post of via het internet worden beantwoord. Via een klassement op het internetadres (www.rug.nl/rugkrakers) kan iedereen de wedstrijd volgen. Scholen worden aangemoedigd om mee te doen en er is ook een schoolklassement.

Halve finale op locatie

De halve finales vinden plaats in oktober en vallen deels samen met de Wetenschapsweek. In Noord-Nederland zijn er voorronden op plaatsen die wetenschappelijk of technologisch interessant zijn. Tijdens de halve finale worden 'open' vragen gesteld en zelfs kleine experimenten uitgevoerd.

Leeuwarden: Friesland Coberco Dairy Foods

Friesland Coberco Dairy Foods is een van de grootste zuivelbedrijven ter wereld. Bij het ontwikkelen van nieuwe producten wordt nauw samengewerkt met wetenschappers van de universiteiten in Nederland. Men onderzoekt onder meer hoe bepaalde bacteriën sneller hun werk kunnen doen, voor bijvoorbeeld het maken van kaas.

Dwingeloo: Stichting ASTRON

Stichting ASTRON maakt sterrenkundige ontdekkingen van wereldformaat mogelijk. In het Technisch Laboratorium te Dwingeloo wordt ernaar gestreefd door technisch innovatief onderzoek nieuwe waarneemtechnieken te ontwikkelen. Op dit moment werkt ASTRON een geheel nieuw type telescoop, gebaseerd op een innovatief netwerkconcept. Deze zal honderdmaal gevoeliger zijn dan de huidige radiotelescopen. Daarnaast exploiteert ASTRON eigen waarneemfaciliteiten, zoals de Synthese Radio Telescoop in Westerbork.

Emmen: Ericsson

Het grote Zweedse telecommunicatiebedrijf Ericsson heeft in Emmen een groot onderzoekslaboratorium: het Bluetooth Innovatiecentrum. Bluetooth is een technologie die het mogelijk maakt diverse apparaten draadloos met elkaar te laten communiceren, bijvoorbeeld mobiele telefoon en computer.

Franeker: Eisinga Planetarium

Het Planetarium in de oude Academiestad Franeker is uitgedacht en vervaardigd door wolkammer Eise Jeltes Eisinga in de jaren 1774 tot 1781. Hij wilde de wetenschap der sterrenkunde toegankelijk maken voor gewone mensen. Eisinga bouwde het planetarium om te laten zien wat er in werkelijkheid gebeurde aan de hemel.

Groningen: Castel Media

Castel Media is een groot multimediabedrijf in de stad Groningen. Het maakt onder meer tv-en internetproducties voor de overheid, het bedrijfsleven en de omroepen. Hierbij worden de nieuwste internettechnologieën gebruikt.

Marknesse: Duits-Nederlandse Windtunnel

De Duits-Nederlandse Windtunnel (DNW) bij Marknesse in de Noordoostpolder is een unieke plek in Europa, waar vliegtuig- en auto-industrie de luchtweerstand van prototypes testen.

Internet

Op de website www.rug.nl/rugkrakers is meer informatie te vinden over de wedstrijd, de prijzen en het wedstrijdreglement. Vanaf 29 juni kunnen deelnemers reeds inschrijven. De vragen worden bedacht door een panel van deskundigen van de RUG en de deelnemende bedrijven. De jury bestaat uit prof.dr. Frans Zwarts (per 1 september 2002 de nieuwe rector van de RUG), prof.dr. Douwe Wiersma (decaan van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen) en Hans Haerkens MIB (secretaris VNO-NCW Noord).

Noot voor de pers

Meer informatie: Theo Jurriens, (050) 3634346/4615 (werk) of Karin de Vries, (050) 363 83 04 (werk)