Gemeente Vlaardingen


25-06-2002

Prikken tegen hersenvliesontsteking
Alle kinderen van 1 tot en met 5 jaar en alle jongeren van 15 tot en met 18 jaar worden nog voor de zomervakantie gevaccineerd tegen de meningokok C-bacterie (hersenvliesontsteking). In september zijn de kinderen van 6 tot en met 14 jaar aan de beurt.

Wie, waar en wanneer?
Op dinsdag 2 juli worden de kinderen uit de Holywijk ingeënt in het wijkcentrum Holy, Aristide Briandring 90 (achter Albert Heijn in winkelcentrum De Loper).

Op woensdag 3 juli worden de kinderen die in de Westwijk, in het Centrum en in de Vettenoordsepolder wonen, gevaccineerd in sporthal Westwijk aan de Floris de Vijfdelaan 35.

Op donderdag 4 juli zijn vervolgens de kinderen uit de Oostwijk en de Babberspolder aan de beurt in scholengemeenschap Aquamarijn, locatie Groen van Prinsterer aan de Rotterdamseweg 55.

In september worden kinderen van 6 tot en met 14 jaar gevaccineerd. Zij worden begin september opgeroepen.

Oproep
Alle in te enten kinderen krijgen een oproep thuisgestuurd. In deze oproep is aangegeven waar en hoe laat een kind verwacht wordt voor de prik. In verband met de drukte verzoekt de GGD u dringend om op het aangegeven tijdstip te komen.

Vragen?
Voor vragen kunt u telefonisch contact opnemen met gratis landelijk nummer 0800-300 80 51 of met de GGD Nieuwe Waterweg Noord via het nummer (010) 248 20 20. Dit nummer is op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 12.30 uur. Anderstaligen kunnen in hun eigen taal informatie krijgen via de gratis FONA-lijn, 0800-99 99 333. Ook op de websites www.vaccinatie.minvws.nl of www.ggdnwn.nl is informatie over de meningokokkencampagne beschikbaar.

Meest gestelde vragen


1. Ik heb nog geen oproep gekregen. Krijgt mijn kind nu geen prik? De oproepen zijn verstuurd. Als u op 21 juni nog geen oproep ontvangen heeft dan kunt u telefonisch contact opnemen met de GGD Nieuwe Waterweg Noord via het nummer (010) 248 20 20. Dit nummer is op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 12.30 uur.


2. Wat moet ik doen als ik de oproep kwijt ben? Op werkdagen tussen 9.00 en 12.30 uur telefonisch contact opnemen met de GGD Nieuwe Waterweg Noord via het nummer (010) 248 20 20.


3. Wat moet ik doen als ik op vakantie ben tijdens de prikdagen? Telefonisch contact opnemen met de GGD Nieuwe Waterweg Noord via het nummer (010) 248 20 20 (tussen 9.00 en 12.30 uur). U hoort dan van de telefonist of er een andere gelegenheid is om een prik te krijgen.


4. Mijn kinderen zitten in verschillende oproepperioden, de een heeft een oproep voor juli, de ander is pas in september aan de beurt. Kunnen ze toch tegelijk gevaccineerd worden?
Nee, alleen kinderen met een oproep worden in juli gevaccineerd. In verband met de beschikbaarheid van het vaccin worden in juli alleen kinderen van 1 tot en met 5 jaar en jongeren van 15 tot en met 18 jaar gevaccineerd. Kinderen van 6 tot en met 14 jaar zijn pas in september aan de beurt, zij krijgen eind augustus een oproep.


5. Wij gaan met vakantie. Lopen mijn kinderen geen risico? Nee, als er in een gebied een verhoogd risico is om besmet te raken met de meningokok C-bacterie hoort u dit via de GGD. Ook in het buitenland is er geen verhoogd risico.


6. Waar krijgt mijn kind de prik?
De prik wordt in de bovenarm gegeven. Houd dus rekening met kleding, laat uw kind kleding zonder mouwen dragen, of desnoods met wijde mouwen die gemakkelijk op te stropen zijn.


7. Wat zijn de bijwerkingen? Kan mijn kind gelijk weer naar school of werken?
De meeste kinderen en jongeren hebben nergens last van. Eventuele bijwerkingen zijn vergelijkbaar met de bijwerkingen van een DTP-prik, dus lichte verhoging, hangerigheid en roodheid of pijn op de plek van de prik. Uw kind kan direct weer naar school of aan het werk. Op de priklocatie is een folder beschikbaar over eventuele bijwerkingen.


8. Wat kost de prik?
Tijdens de prikdagen is de vaccinatie tegen meningokokken C gratis. De GGD vergoedt echter geen prikken die al eerder door de huisarts gegeven zijn.


9. Mijn kind is al gevaccineerd, moet het tijdens de vaccinatiecampagne opnieuw ingeënt worden?
Als uw kind al is ingeënt dan kunt u dit aangeven op de oproep. De oproep moet u vervolgens terugsturen aan de Entadministratie, zodat daar geregistreerd kan worden dat uw kind is gevaccineerd tegen meningokokken C. Als uw kind gevaccineerd is met NeisVac C of Meningitec hoeft het niet opnieuw ingeënt te worden.


10. Mijn kind is al gevaccineerd, heeft de huisarts het goede vaccin gebruikt?
Alle gebruikte vaccins zijn goed, maar niet alle vaccins geven een langdurige bescherming. Alleen NeisVac C en Meningitec bieden voldoende bescherming tijdens de gehele de jeugd. Meningovax AC en Mencevax bieden slechts kortdurende bescherming voor maximaal enkele jaren. Kinderen die met deze vaccins gevaccineerd zijn, worden tijdens de meningokokkencampagne opnieuw ingeënt met NeisVac. Als u niet weet waarmee uw kind is gevaccineerd dan kunt u dit bij uw huisarts of apotheek navragen. Bij twijfel wordt een kind opnieuw gevaccineerd, 2 prikken kunnen geen kwaad.


11. Kan ik het vaccin bij de GGD ophalen en iemand anders laten vaccineren?
Nee, de GGD geeft geen vaccin mee.


12. Kunnen volwassenen niet besmet worden door de meningokok C-bacterie?
Ook volwassenen kunnen besmet worden, maar de kans daarop is uiterst gering en vele malen kleiner dan bij kinderen.


13. Kan mijn kind na vaccinatie nooit meer nekkramp of bloedvergiftiging krijgen?
Tijdens de vaccinatiecampagne wordt alleen tegen de meningokok C-bacterie gevaccineerd.
Er zijn echter meer typen bacteriën die nekkramp (meningitis) of bloedvergiftiging (sepsis) kunnen veroorzaken. Daartegen is uw kind na deze vaccinatie tegen meningokokken C dus niet beschermd.


14. Wat moet ik doen als mijn kind in contact geweest is met een kind dat meningitis heeft?
U kunt contact opnemen met de GGD in de regio waar het zieke kind woont. Deze GGD weet of het gaat om een mogelijk besmettelijke vorm van nekkramp.


15. In welke gevallen mag een kind niet gevaccineerd worden? Alleen zeer hoge koorts is een reden om niet te vaccineren. Bij lichte verhoging of een verkoudheid kan een kind gewoon ingeënt worden. Ook de meeste kinderen die allergisch zijn kunnen ingeënt worden. Als u twijfelt kunt u contact opnemen met de GGD of met de arts op de priklocatie.
Als een opgeroepene zwanger is, kan zij eveneens contact opnemen met de GGD.

(in kader)

In verband met de grote aantallen opgeroepen kinderen kan parkeeroverlast voor
de buurtbewoners ontstaan. De GGD roept begeleiders van de kinderen op zoveel mogelijk met fiets of openbaar vervoer te komen!