Ingezonden persbericht


Stichting Nijmeegse Orgelkring
Wedesteinbroek 1140
6546 RG Nijmegen

Nijmegen, 22 juni 2002

PERSBERICHT

In Franse Sferen met Muziek en Wijn

Op dinsdag 2 juli geeft Jetty Podt, organist van de Sint Stevenskerk, een orgelconcert op het Königorgel. Podt is gespecialiseerd in de laatromantische Franse muziek. Ze neemt de luisteraar dan ook mee naar Franse Sferen met muziek van de componisten Franck, Alain en Duruflé. Een glas goede Franse wijn na afloop van het concert maakt het Franse 'bouquet' van de avond compleet. Het concert begint om 20.30 uur. Iedere dinsdagavond tot en met 10 september zijn in de Sint Stevenskerk orgelconcerten te beluisteren. De entree bedraagt 5 euro of 4 euro met korting; vijf concerten naar keuze kosten 20 respectievelijk 16 euro.

Jetty Podt kent als huisorganist van de Sint Stevenskerk het Königorgel tot in detail. Dat komt haar vanavond goed van pas, want om Franse muziek op het Königorgel te spelen moet ze het Duitse instrument eerst omtoveren in breed en warm klinkend Frans orgel. Podt heeft voorafgaand aan de orgelconcertserie tijdens het Kijkje in de Keuken al gedemonstreerd hoe ze dat aanpakt. Ze zocht bij iedere compositie nauwgezet een registratie met de klankkleur die het meest overeenkomt met wat de componist achter het Franse Cavaillé Coll-orgel in de Parijse Notre Dame hoorde.

Tijdens de concertserie van dit jaar staat Franse orgelmuziek centraal. Podt, die zich heeft gespecialiseerd in de laatromantische Franse orgelmuziek, dompelt de luisteraar geheel onder in Franse Sferen. Ze speelt een belangrijk aandeel van het orgeloeuvre van Maurice Duruflé, twee werken van Jehan Alain en de Prelude, Fugue et Variation van César Franck. Maurice Duruflé is sterk geïnspireerd door Louis Vierne, organist en componist van de Parijse Notre Dame. Van Vierne leerde Duruflé het belang van een evenwichtige opbouw in zijn composities. Ook leerde hij met behulp van chromatiek op subtiele wijze gevoelens tot uitdrukking te brengen. In Prélude uit de Suite opus 5 begint Duruflé met één enkele liggende toon, bouwt geleidelijk op totdat hij het hele orgel in gebruik heeft en bouwt daarna weer af naar die ene toon. Van daaruit klinkt als een verzuchting een lang recitatief. Het Prélude et Fugue sur le nom d'Alain is een hommage aan zijn studiegenoot Jehan Alain die al vroeg in de Tweede Wereldoorlog sneuvelde. Duruflé schreef een compositie met een thema dat de muzikale weergave is van de vijf letters van de naam Alain. Dit motief van vijf noten is afgeleid uit Alains meest bekende compositie Litanies.
Jehan Alain heeft in zijn korte leven een omvangrijk orgeloeuvre nagelaten, dat gekenmerkt wordt door een zeer geavanceerde en persoonlijke stijl die hoofdzakelijk rust op improvisatorische vormen en een aparte eigen ritmiek. De componist trad buiten de paden van het nogal gesloten Parijse bolwerk en liet zich inspireren door muziek, dans en filosofie uit het Verre Oosten. Le Jardin Suspendu heeft zo een sterk Oosters inslag: een dromerige compositie met zeer speciale klankeffecten. Van Alain is verder nog Postlude pour l'Office de Complies te beluisteren.

Jetty Podt studeerde orgel, kerkmuziek en koordirectie aan de conservatorium van Arnhem en Utrecht. Zij is naast organist van de Stevenskerk, dirigent van de Vespercantorij en drijvende kracht achter de muzikale vespers Zaterdagmiddag in de Stevens. Van haar hand verschenen cd's met muziek van Duruflé en Welmers. Ze behaalde een derde prijs op het Internationale César Franck Orgelconcours in Haarlem.


---

***
Noot voor de pers: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jenneke van de Streek, tel 024-3788696/070-3305507

Jenneke van de Streek
e-mail j.streek@medischvandaag.nl
tel.024-3788696 prive/070-3305507 werk
fax 024-3788696 /070-3305510