CBS
Aandelen hard onderuit in tweede kwartaal
De koersen van Nederlandse aandelen zijn hard onderuit gegaan in het tweede kwartaal van 2002. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het totale rendement op aandelen, waarin het uitgekeerde dividend is verwerkt, in het tweede kwartaal -14,2 procent bedraagt. Alleen beleggers in obligaties en in vastgoedfondsen behaalden een positief rendement.
Een van de slechtste kwartalen in 50 jaar
Met een koersdaling van 15,6 procent behoort het tweede kwartaal van 2002 tot de slechtste kwartalen sinds de start van de CBS-koersindex, vijftig jaar geleden. Tegenvallende macro-economische signalen, winstwaarschuwingen van bedrijven en boekhoudschandalen bij Amerikaanse beursfondsen trokken de aandelenbeurzen in het tweede kwartaal van 2002 fors omlaag. Nadat de koersen in april en mei op het Damrak al gestaag daalden, gingen ze in juni fors naar beneden. Op twee dagen voor het eind van het tweede kwartaal stonden de aandelen gemiddeld 20,5 procent lager dan ultimo maart. Hierna trad een herstel op. Uiteindelijk sloot de CBS-koersindex het kwartaal met een verlies van 15,6 procent.
Absoluut dieptepunt is het laatste kwartaal van 1987, toen de koersen op het Damrak in drie maanden met 30,8 procent teruggingen. Op 4 september 2000 bereikte de CBS-koersindex zijn hoogste punt. Sindsdien is de gemiddelde belegger in Nederlandse aandelen 37 procent van de waarde van zijn portefeuille kwijtgeraakt.
Obligaties en vastgoed geven positief rendement
Het tweede kwartaal verliep niet voor alle beleggers negatief. Het wantrouwen op de aandelenmarkten zorgde voor een vlucht van beleggers naar obligaties. Het totale rendement op Nederlandse obligaties bedroeg in de periode april -juni 2,5 procent. In het eerste kwartaal van 2002 was het rendement op obligaties nog vrijwel nihil. Ook beleggers in vastgoed konden een positief resultaat optekenen. Beleggingsinstellingen die wereldwijd in kantoren, huizen en winkelcentra beleggen, behaalden in het tweede kwartaal een rendement van 1,5 procent, inclusief dividend.
Damrak nog wel beter dan wereldindex
Het totale rendement op aandelen, inclusief het uitgekeerde dividend, bedraagt in Amsterdam in het tweede kwartaal -14,2 procent. De Amsterdamse beurs deed het hiermee minder slecht dan het wereldgemiddelde. De MSCI-wereldherbeleggingsindex is, in euro's gemeten, in dezelfde periode met 19,6 procent gedaald. De daling van de wereldindex wordt voor een groot deel veroorzaakt door de waardevermindering van de US-dollar en het Britse pond. In het tweede kwartaal van 2002 is de dollar ten opzichte van euro ruim 14 procent in waarde gedaald.
Totaal rendement aandelen alle bedrijfstakken negatief Alle bedrijfstakindices die het CBS berekent, eindigden het tweede kwartaal in de min. Het grootst waren de verliezen bij de handelsbedrijven (-27,0 procent) en in de kapitaalgoederenindustrie (-23,5 procent). De aandeelhouders van bouwbedrijven deden de minst slechte zaken. De sector bouw hield de schade beperkt tot een verlies van 0,4 procent.
Beleggingsfondsen aandelen blijven achter bij index Nederlandse beleggingsfondsen die in aandelen beleggen, blijven achter bij het marktgemiddelde. Het rendement van de aandelenfondsen wereldwijd bedraagt in het tweede kwartaal -22,1 procent, terwijl de MSCI-wereldherbeleggingsindex met 19,6 procent daalde. De beleggingsfondsen die zich op Nederlandse aandelen richten, presteerden met een negatief rendement van 15,6 procent slechter dan het gemiddelde van alle Nederlandse aandelen tezamen (-14,2).
Technische toelichting
De herbeleggingsindex geeft de waarde-ontwikkeling van effecten weer, vermeerderd met rente- en dividenduitkeringen. Het totale rendement van een belegging wordt berekend uit de herbeleggingsindex en is de som van het koersrendement en het coupon- c.q. dividendrendement. De beleggingsindices houden geen rekening met transactiekosten, zoals aan- en verkoopkosten en bewaarloon. Ook met fiscale consequenties is geen rekening gehouden.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl
PB02-135
2 juli 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken