Gemeente Amsterdam


---

Gemeente versnelt en vereenvoudigt dienstverlening aan gehandicapten

Het college van B&W gaat de dienstverlening aan gehandicapten verbeteren. Dit najaar worden op voorstel van wethouder Hannah Belliot (Zorg) drie proeven gestart voor een gemeentelijk Zorgloket. Voor het aanvragen en leveren van bijvoorbeeld rolstoelen, aangepaste fietsen en collectief vervoer kunnen gehandicapten dan bij één loket terecht. Wachttijden moeten korter worden, klachten moeten beter worden afgehandeld. Mensen met een handicap zijn aangewezen op allerlei hulpmiddelen. Omdat de aanvraagtermijnen van 80 dagen of langer op dit moment niet ongewoon zijn, komt het college met een nieuwe aanpak voor het leveren van (gehandicapten)zorg. Dit moet er toe leiden dat wachttijden in meer dan 50% van de gevallen maximaal 15 dagen zullen zijn.

Zorgloket
Gehandicapten blijven door bureaucratie, onnodige en complexe procedures te lang in revalidatiecentra en ziekenhuizen of kunnen het huis niet uit. Zij raken daardoor in een sociaal isolement. Het Zorgloket moet gaan functioneren als een zgn. one-stop-shopping point: vragen, klachten, aanvraagbehandeling, maar vooral het leveren van diensten en producten worden belangrijke taken voor dat Zorgloket. Daarmee moet er een einde komen aan de zoektocht van gehandicapten langs allerlei instanties. Voorbeelden van producten die sneller geleverd kunnen gaan worden zijn: rolstoelen, scootmobielen, aangepaste fietsen, collectief vervoer, douche- en toiletstoelen, verhoogde toiletpotten, toiletsteunen en tilliften.

Drie proeven
In samenwerking met het Revalidatie Centrum Amsterdam (RCA) wordt een proef gestart om voorzieningen voor gehandicapte kinderen zo snel mogelijk te leveren. In samenwerking met het indicatieorgaan (de Stichting Tot&Met) wordt op een van haar regiokantoren een Zorgloket gevestigd dat gaat beoordelen of indicatie nodig is of dat directe levering kan plaatsvinden. Ook de begeleiding van mensen met een handicap naar een aangepaste woning zal deel uitmaken van de proef.

Gemeentebreed
De gemeente Amsterdam zal samen met zorgfinanciers, zorgverleners en belangenbehartigers voor 1 oktober met een concrete uitwerking van een Zorgloket komen. Wethouder Belliot wil deze aanpak de komende vier jaar gemeentebreed - dus ook voor niet-gehandicapten - invoeren.

Hans Joosten

^


-

© gemeente Amsterdam - 26-06-2002