Voedingscentrum
Kun je zien of voedsel bacteriën bevat waar je ziek van kunt worden?
1 juli
Nee, bacteriën kun je niet zien, niet ruiken en niet voelen. Het
voedsel kan er gewoon goed en lekker uitzien. Met de nodige voorzorgen
voorkomt u dat u ziek kunt worden van uw eten:
1. Voorkom dat schadelijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen.
Houd koud voedsel koud en warm voedsel heet. Zet voedsel dat koud moet
blijven zo snel mogelijk in een goedwerkende koelkast (tussen 4 en 7
graden C). Houd warm voedsel goed heet (boven 65 graden C). Laat warme
restjes (zoals overgebleven rijst) binnen een uur afkoelen. Een grote
pan soep koelt sneller af als u m in een bak met ijskoud water zet
voordat hij de koelkast in gaat. Zo voorkomt u dat aanwezige bacteriën
kunnen uitgroeien tot schadelijke hoeveelheden.
2. Dood bacteriën.
Verhit voedsel dat verhit moet worden door en door tot minstens 75
graden C. In sommige voedingsmiddelen kunnen van nature schadelijke
bacteriën voorkomen, die op deze manier worden gedood. Regelmatig
roeren voorkomt ongelijke verhitting. Ook restjes eten die
bijvoorbeeld opgewarmd worden in de magnetron moeten goed verhit
worden.
3. Voorkom dat eten besmet wordt met nieuwe bacteriën.
Werk hygiënisch: met schone handen, schoon kookgerei en op schone
oppervlakken. Houd gaar eten gescheiden van rauw vlees, gevogelte en
rauwe vis en groenten. Bewaar gaar en rauw eten altijd gescheiden en
bereid ze niet op hetzelfde oppervlak: gebruik bijvoorbeeld een nieuwe
snijplank. Een goede hygiëne voorkomt dat voedsel (opnieuw) besmet
wordt met bacteriën.
Kortom: bacteriën kunt u niet zien, maar ze krijgen geen kans om u
ziek te maken als u voedsel goed koud of goed warm houdt, voedsel goed
verhit en hygiënisch te werk gaat.
Meest risicovolle producten