Voedingscentrum
Kun je zien of voedsel bacteriën bevat waar je ziek van kunt worden?
1 juli


Nee, bacteriën kun je niet zien, niet ruiken en niet voelen. Het voedsel kan er gewoon goed en lekker uitzien. Met de nodige voorzorgen voorkomt u dat u ziek kunt worden van uw eten:


1. Voorkom dat schadelijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Houd koud voedsel koud en warm voedsel heet. Zet voedsel dat koud moet blijven zo snel mogelijk in een goedwerkende koelkast (tussen 4 en 7 graden C). Houd warm voedsel goed heet (boven 65 graden C). Laat warme restjes (zoals overgebleven rijst) binnen een uur afkoelen. Een grote pan soep koelt sneller af als u m in een bak met ijskoud water zet voordat hij de koelkast in gaat. Zo voorkomt u dat aanwezige bacteriën kunnen uitgroeien tot schadelijke hoeveelheden.


2. Dood bacteriën.
Verhit voedsel dat verhit moet worden door en door tot minstens 75 graden C. In sommige voedingsmiddelen kunnen van nature schadelijke bacteriën voorkomen, die op deze manier worden gedood. Regelmatig roeren voorkomt ongelijke verhitting. Ook restjes eten die bijvoorbeeld opgewarmd worden in de magnetron moeten goed verhit worden.


3. Voorkom dat eten besmet wordt met nieuwe bacteriën. Werk hygiënisch: met schone handen, schoon kookgerei en op schone oppervlakken. Houd gaar eten gescheiden van rauw vlees, gevogelte en rauwe vis en groenten. Bewaar gaar en rauw eten altijd gescheiden en bereid ze niet op hetzelfde oppervlak: gebruik bijvoorbeeld een nieuwe snijplank. Een goede hygiëne voorkomt dat voedsel (opnieuw) besmet wordt met bacteriën.

Kortom: bacteriën kunt u niet zien, maar ze krijgen geen kans om u ziek te maken als u voedsel goed koud of goed warm houdt, voedsel goed verhit en hygiënisch te werk gaat.

Meest risicovolle producten