Katholieke Universiteit Nijmegen

Gelders dialect in kaart gebracht
Start gemaakt met dialectwoordenboeken voor Veluwe en Gelders Rivierengebied
Op 1 juli a.s. wordt een begin gemaakt met het schrijven van twee nieuwe regionale dialectwoordenboeken, één voor de Veluwe en één voor het Gelders Rivierengebied (Bommelerwaard, Betuwe, Land van Maas en Waal). De woordenboeken worden onder deskundige begeleiding samengesteld door werkgroepen van dialectsprekers verspreid over deze regio's. De algehele coördinatie ligt bij de afd. Algemene Taalwetenschap en Dialectkunde van de KU Nijmegen. In de jaren 2004-2008 zullen de woordenboeken in een aantal afleveringen verschijnen.

Plaatselijke dialecten veranderen en gaan deels verloren door de opmars van het Standaardnederlands. Het vastleggen van de traditionele woordenschat is daarom nodig. Maar het gaat om méér dan vastleggen. Dialect wordt immers steeds meer gekoesterd als een uiting van levend regionaal bewustzijn en identiteit.
Met de twee woordenboekseries die uit het project resulteren, zal heel Gelderland worden voorzien van regionale dialectwoordenboeken. Eerder verscheen al het Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten. Dat wordt samengesteld door het Staring Instituut (Centrum voor het streekeigene in Achterhoek en Liemers) in Doetinchem. Van de bij dat project opgedane ervaring kan nu geprofiteerd worden. De nieuwe woordenboeken bouwen ook voort op de kennis verzameld in de vele lokale woordenboeken die de afgelopen decennia in Gelderland verschenen.

Plaatselijke werkgroepen

De nieuwe woordenboeken krijgen een thematische indeling. Rond drie algemene en voor iedereen herkenbare onderwerpen - De Mens, Het Huis en De Wereld - worden allerlei woorden en begrippen beschreven. Door deze aanpak zijn de woordenboeken interessant voor een breed publiek. Momenteel wordt hard gewerkt aan de vorming van de plaatselijke werkgroepen. Het project is voor een groot deel gebaseerd op de inzet van vrijwilligers, daaraan ontleent het ook zijn binding met de streek. De werkgroepen maken bij het verzamelen van de dialectwoorden gebruik van schriftelijke vragenlijsten, die regelmatig worden toegezonden. In beide regio´s is een coördinator (taalkundige) aangesteld voor de begeleiding.

Samenwerking

Het project is een samenwerkingsverband van vijf instellingen: het al genoemde Staring Instituut, de afdeling Algemene Taalwetenschap en Dialectkunde van de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN), de IJsselacademie (centrum voor streekcultuur in de noordelijke Veluwe en Noordwest-Overijssel) in Kampen, de Stichting Grensoverschrijdende Streektalen in Kampen (GOS) en het Gelders Oudheidkundig Contact (consulentschap voor erfgoed, musea en geschiedbeoefening) in Zutphen. De financiering is zeker gesteld door belangrijke bijdragen van de Provincie Gelderland en de KUN.

Meewerken?

Mocht u belangstelling hebben voor deelname aan een van de werkgroepen, neem dan contact op met drs. Ton van de Wijngaard, KUN, telefoon 024-3615998, e-mail h.van.de.wijngaard@let.kun.nl. Bij hem kunt u ook terecht voor vragen of suggesties.

1-7-2002