Gemeente Roermond

Roermond, 22 februari 2002.

Kroaten komen kijken naar gemeenteraadsverkiezingen in Nederland

Vele activiteiten in tien Nederlandse gemeenten

Van 3 tot en met 7 maart zullen delegaties uit tien gemeenten uit Oost-Kroatië Nederland bezoeken. De directe aanleiding voor het bezoek vormen de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 6 maart. De Kroatische gasten willen graag zien hoe de lokale democratie in die dagen vorm krijgt. Zij zullen lokale verkiezingsbijeenkomsten bijwonen, stemlokalen bezoeken en in verschillende gemeentehuizen de traditionele 'verkiezingsavond' op 6 maart aanwezig zijn. Op 7 maart wordt het bezoek afgesloten met het seminar dat in Centrum Kontakt der Kontinenten (Soesterberg) gehouden wordt.

Een grote groep van in totaal zeventig Kroaten zal aan het bezoek deelnemen. Elk van deze groepen zal een programma aangeboden krijgen bij de Nederlandse partner: Lovas in Renkum, Tordinci in Voorst, Ernestinovo en Sodolovci in Wageningen, Knezevi Vinogradi in Noordoostpolder, Vinkovci in Roermond, Osijek in Haarlem, Bilje in Zandvoort en Tompojevci in Bloemendaal. De Kroatische delegaties zullen bestaan uit vertegenwoordigers van de gemeentelijke overheid en burgergroepen, veelal lokale jongerenorganisaties. Een jongerendelegatie uit Donji Miholjac krijgt van studenten in Amsterdam een apart programma aangeboden, een delegatie van een van de gymnasia in Osijek is te gast bij het Bonifatiuscollege in Utrecht. Vier Kroatische journalisten reizen met de delegaties mee naar Nederland.

Dit bezoek volgt op twee eerdere grote activiteiten, die in 2001 in Oost-Kroatië plaatsvonden. In juni bracht een grote groep Nederlanders een bezoek aan Kroatië, enkele weken naar de Kroatische gemeenteraadsverkiezingen. Er werd intensief overleg gevoerd over de Nederlandse ervaringen met 'collegaprogramma's', het 'lokale regeerakkoord'. Ook de processen van coalitievorming kwamen nadrukkelijk aan de orde. Bij die gelegenheid werd ook het "Handboek Lokaal Bestuur" gepresenteerd, dat is geschreven en samengesteld door het Kroatische Instituut voor Lokaal Zelfbestuur (HILS) en het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV). In november vond een groot bezoek plaats dat in het teken stond van (gemeentelijk) jongerenbeleid. Vanuit Nederland namen meer dan zestig jongeren en gemeentelijke vertegenwoordigers deel aan deze reis. Dit bezoek heeft in vele gemeenten een extra impuls gegeven aan de samenwerking tussen lokale jongerenorganisaties en hun gemeentebestuur.

IKV-medewerker Dion van den Berg, die het programma coördineert, heeft hoge verwachtingen van het bezoek: "Het is niet zozeer interessant vanwege de techniek van de verkiezingen. Daar hebben ze in Kroatië ruime ervaring in. Het gaat er vooral om te laten zien hoe burgers worden gemobiliseerd om te gaan stemmen en hoe vertrekkende en aankomende raadsleden met elkaar overleggen over hetgeen de afgelopen raadsperiode bereikt is en hetgeen men de komende jaren wil realiseren." Van den Berg is ook blij met de Kroatische jongeren die aan het bezoek deelnemen. "Ook deze jongeren uit Kroatië hebben zo hun problemen met 'de politiek', maar zijn wél actief om zelf iets te veranderen. Het contact met leeftijdgenoten zal interessant zijn. En wie weet trekt het Nederlandse jongeren nog over de streep in ieder geval wel te gaan stemmen!"

Het bezoek vindt plaats in het kader van het programma "Democratisering in Oost-Kroatië", dat door het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) wordt gecoördineerd en voor een groot deel wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken (MATRA-programma). De activiteiten startten in 1998 en lopen door tot en met 2003. Intensieve samenwerking op terrein als inspraakbeleid, jongerenbeleid, afvalverwerking, waterbeheer, inter-etnische samenwerking en sportvoorzieningen is inmiddels tot ontwikkeling gebracht. De samenwerking van gemeentelijke bestuurders met de burgers is een belangrijke rode lijn in het werk van het IKV en de betrokken gemeenten en groepen. In Oost-Kroatië wonen diverse etnische groepen, naast Kroaten en Serviërs ook nog Hongaren, Roma (zigeuners), Slowaken en Roethenen. De gevolgen van de oorlog zijn in de regio nog steeds goed voelbaar zijn en daarom wordt ook gewerkt aan verbetering van relaties tussen de diverse etnische groepen.

Programma Roermond

In week 10 brengt een uitgebreide Kroatische delegatie een bezoek aan Nederland. De Vinkovci-delegatie voor Roermond bestaat uit 12 personen:

Het verdere programma ziet er als volgt uit:

maandag 4 maart

12.00 uur: stadhuis, welkom delegatie door burgemeester Kaiser 13.00 uur: gezamenlijke lunch
15.00 uur: bezoek tentoonstelling "de gouden eeuw van gelre" 18.00 uur: gezamenlijke maaltijd

dinsdag 5 maart

09.00 uur: vertrek naar Krimpenerwaard bij Gouda en het hoogheemraadschap Delfland in Vlaardingen waar elektrische pompen als door Vinkovci bedoeld staan opgesteld;
de jongeren brengen onder begeleiding van vrijwilligers van de Azijnfabriek een bezoek aan Amsterdam
19.00 uur: gezamenlijke maaltijd

woensdag 6 maart

08.30 uur: gezamenlijk ontbijt in de Tuinzaal
09.30 uur: de burgemeester bezoekt met burgemeester Karlic en zijn vervanger enkele stembureaus in Roermond en maakt van de gelegenheid gebruik enkele andere bezienswaardigheden te bezichtigen
19.00 uur: gezamenlijke maaltijd
20.00 uur: uitslagenavond raadsverkiezingen in de Oranjerie

donderdag 7 maart

08.00 uur vertrek van de bus naar Soesterberg voor een afsluitend seminar; om 18.00 uur vertrekken de bussen weer naar Kroatië;
de auto zal vanuit Roermond huiswaarts keren.