Toegevoegd: 23-10-01 Slow Food Nederland organiseert 'Vergeten Eten'
Zes gangen uit zes eeuwen tijdens culinaire manifestatie in Limburgs Museum
Sef Derkx
De stichting 'Slow Food Nederland' organiseert op zondag 11 november
a.s. een bijzonder culinaire manifestatie in het Limburgs Museum in
Venlo. Hoofdschotel, naast een kleine expositie, is een maaltijd van
zes gangen uit zes eeuwen. De smaak van 1400 gaat over de tong bij het
voorgerecht 'Vergeten Groenten' waarbij een palet wordt geserveerd van
laat-middeleeuwse groenten als haverwortel, kardoen, aardamandel en
aardpeer. Gang twee is een 'Soep van het Hof' die de rijke, zoete
smaak heeft die rond 1500 zo gewaardeerd werd door rijken. de soep
wordt bereid van wijn, druiven, mandelen, verjus, kaneel en
sinaasappelen. Een gang later, betekent ook een eeuw later en dan zijn
we beland in 1600 en bij de 'Hoenderpasty', Daarvoor kan de
broekriemen al een oogje losser, want de hoenderpastei is machtig,
getuioge de omschrijving op het menu: 'hoenderpastey van kapoen,
sausissen, gehackt kalfsvleessch, swesericken, hanekammen, artisocken,
aspergies en castanien'.
Pinghsternakel
Tijd voor het hoofdgerecht uit 1700. Stoofschotel van schapenvlees met
'pinghsternakel' geserveerd met kardoen, haverwortel en Pain de
Siègle, een roggebrood. De stoofperen met amandelpasen appel is meer
iets voor de brede smaak. Uiteraard bereid van authentieke fruitrassen
uit de 19de eeuw, volgens de organisatie. Wie nog 'boe' kan zeggen na
de vijf voorgaande gangen, kan de laatste gaatjes vullen met een
kaasplankje met pikante Limburger met appelstroop, Stolwijken boeren
zomerkaas, geitenkaas met de toepasselijke naam 'Mekkertje' en een
Gelderse schapenkaas. Daarbij wordt een 'Pain de campagne à la
tradition Marianne' gegeten. Brood met vijgen, hazelnoten en krenten.
Ypocras
Ook de drankenkaart op 11 novemnber biedt veel onbekende verlokkingen.
We noemen ze even op. Ypocras, een eeuwenoud drankje gemaakt van wijn
en kruiden. Sleedoorn-kweepeerwijn en een Morellen-krieken-witte
bessen-sleedoorn wijn van een lokale ambachtelijke wijnmeester. Maar
dat is niet alles. De glazen worden eveneens geheven, gevuld met Dupox
Charono 1993 en witte wijn van Yvonne. 'Vergeten Eten' wordt
georganiseerd door Slowfood Nederland afdeling Limburg. Wie zich aan
wil melden, kan bellen met 06 53 14 69 45 of e-mailen
info@ecopagina.nl.