Limburgs Museum


Toegevoegd: 23-10-01 Slow Food Nederland organiseert 'Vergeten Eten'

Zes gangen uit zes eeuwen tijdens culinaire manifestatie in Limburgs Museum

Sef Derkx

De stichting 'Slow Food Nederland' organiseert op zondag 11 november a.s. een bijzonder culinaire manifestatie in het Limburgs Museum in Venlo. Hoofdschotel, naast een kleine expositie, is een maaltijd van zes gangen uit zes eeuwen. De smaak van 1400 gaat over de tong bij het voorgerecht 'Vergeten Groenten' waarbij een palet wordt geserveerd van laat-middeleeuwse groenten als haverwortel, kardoen, aardamandel en aardpeer. Gang twee is een 'Soep van het Hof' die de rijke, zoete smaak heeft die rond 1500 zo gewaardeerd werd door rijken. de soep wordt bereid van wijn, druiven, mandelen, verjus, kaneel en sinaasappelen. Een gang later, betekent ook een eeuw later en dan zijn we beland in 1600 en bij de 'Hoenderpasty', Daarvoor kan de broekriemen al een oogje losser, want de hoenderpastei is machtig, getuioge de omschrijving op het menu: 'hoenderpastey van kapoen, sausissen, gehackt kalfsvleessch, swesericken, hanekammen, artisocken, aspergies en castanien'.

Pinghsternakel

Tijd voor het hoofdgerecht uit 1700. Stoofschotel van schapenvlees met 'pinghsternakel' geserveerd met kardoen, haverwortel en Pain de Siègle, een roggebrood. De stoofperen met amandelpasen appel is meer iets voor de brede smaak. Uiteraard bereid van authentieke fruitrassen uit de 19de eeuw, volgens de organisatie. Wie nog 'boe' kan zeggen na de vijf voorgaande gangen, kan de laatste gaatjes vullen met een kaasplankje met pikante Limburger met appelstroop, Stolwijken boeren zomerkaas, geitenkaas met de toepasselijke naam 'Mekkertje' en een Gelderse schapenkaas. Daarbij wordt een 'Pain de campagne à la tradition Marianne' gegeten. Brood met vijgen, hazelnoten en krenten.

Ypocras

Ook de drankenkaart op 11 novemnber biedt veel onbekende verlokkingen. We noemen ze even op. Ypocras, een eeuwenoud drankje gemaakt van wijn en kruiden. Sleedoorn-kweepeerwijn en een Morellen-krieken-witte bessen-sleedoorn wijn van een lokale ambachtelijke wijnmeester. Maar dat is niet alles. De glazen worden eveneens geheven, gevuld met Dupox Charono 1993 en witte wijn van Yvonne. 'Vergeten Eten' wordt georganiseerd door Slowfood Nederland afdeling Limburg. Wie zich aan wil melden, kan bellen met 06 53 14 69 45 of e-mailen info@ecopagina.nl.