Persmededeling
23 april 2001

Moord op federaal politieman in Rotselaar

STRIJD TEGEN DE GEORGANISEERDE MISDAAD HEEFT DRINGEND VERSTERKING NODIG

De CVP betreurt de tragische gebeurtenissen van afgelopen zaterdag die in Rotselaar het leven hebben gekost aan een federaal politieman. Federaal politieagent in dienst, Marc Munten, werd neergeschoten tijdens de achtervolging van bijzonder gewelddadige misdadigers die even daarvoor twee carjackings hadden gepleegd.

Alles wijst erop dat de feiten zeer waarschijnlijk het werk zijn van de georganiseerde criminaliteit. Het is de rechterlijke macht die dit moet onderzoeken. Maar deze tragedie illustreert nogmaals de hoogdringendheid van de strijd tegen de georganiseerde misdaad in ons land. De onderzoekscommissie naar de georganiseerde criminaliteit heeft in 1998 al gewezen op de bijzondere rol die ex-Joegoslavische criminele organisaties bij autodiefstallen spelen (p. 169 van het eindverslag 1998).

De onderzoekscommissie wees tevens op de onaangepastheid van het gerechtelijk en administratief apparaat in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en onderlijnde het essentieel belang van het gewapend bestuur in het algemeen en van een versterkte controle bij de dienst Vreemdelingenzaken bij de toekenning van verblijfsvergunningen in het bijzonder.

De CVP betreurt dat de opvolgingscommissie inzake georganiseerde criminaliteit (Senaat) in haar tussenverslag van 17 april 2001 heeft moeten vaststellen dat zeer belangrijke initiatieven en maatregelen nog steeds niet tot stand kwamen. De commissie beval - nogmaals - aan dat de administratie de nodige tijd en de nodige middelen zou krijgen om met kennis van zaken op te treden bij het verlenen van vergunningen. Daarenboven krijgen de parketten krijgen niet de nodige tijd om bij naturalisatieaanvragen grondige veiligheidsonderzoeken te verrichten. Daarom heeft de commissie aanbevolen de naturalisatiewet te wijzigen.

De voorzitter van de opvolgingscommissie, senator Hugo Vandenberghe (CVP), legde bovendien de nadruk op het structureel tekort aan menselijke middelen waarmee de Parketten van het land en de gespecialiseerde politie tegen de georganiseerde criminaliteit te kampen hebben. Daardoor wordt een pro-actieve bestrijding van alle vormen van georganiseerde criminaliteit, en van autozwendel in het bijzonder, zo goed als onmogelijk.

Een doeltreffende aanpak vergt uiteraard een coherent en efficient beleid ter zake.

De CVP dringt aan dat de nodige maatregelen dringend worden genomen teneinde de fysieke integriteit van politiemensen te waarborgen.

Wij betreuren het dat de regering - drie jaar nadat de onderzoekscommissie haar eindverslag heeft uitgebracht - nog steeds geen globaal en efficient urgentiebeleid tegen de georganiseerde criminaliteit op het terrein heeft gerealiseerd. De CVP zal, zoals in het verleden, zelf initiatieven blijven nemen om de georganiseerde criminaliteit in ons land terug te dringen.

Stefaan De Clerck
Algemeen Voorzitter