Van: Racing for Holland BV, tel. 023 544 1949 (Mark Koense) e-mail m.jays@worldonline.nl

Sensationele 3e plaats voor Jan Lammers en Val Hillebrand Racing for Holland op het podium van de 1000 KM van Monza

Het Racing for Holland team heeft de 3e plaats behaald tijdens de fameuze 1000 KM van Monza, de 2e race om het FIA Sportscar Championship. Jan Lammers (44) en zijn land- en teamgenoot Val Hillebrand (19) zorgde in Italië voor een sensatie door in de pas 2e race van het dit jaar geheel vanuit Nederland opererende team al een podiumplaats te behalen met hun nieuwe, ruim 600 PK sterke Dome S101 Judd V10 sportscar. De internationale pers bestempelde de dit jaar in ere herstelde 1000 KM di Monza als één van de beste sportscar races ooit.

Vooraf werd de 30 auto's tellende race eigenlijk als een test beschouwd. Mark Koense (29), samen met Lammers eigenaar van het Racing for Holland. "Dit is een voor ons geweldig resultaat. Precies een maand geleden arriveerde de nieuwe Dome vanuit Japan in onze workshop in Katwijk en zijn we met een geheel nieuw team gestart. Omdat we tijdens de eerste race (Barcelona, 8 april jl.) moesten besluiten om niet te starten, hadden we voor de race van vandaag tijdens tests en trainingen nog niet langer dan 20 minuten non-stop met de auto gereden. 1000 kilometer is dan een hele uitdaging. Dit is na de 24 uur van Le Mans (ca. 5000 KM) de langste race op de kalender, dus je begrijpt dat we best trots en tevreden zijn om al in zo'n vroeg stadium op dit niveau deze prestatie te leveren."

Jan Lammers (in 1987 winnaar van de 1000 KM van Monza met Jaguar) verbaasde zaterdag al tijdens de kwalificatie door Racing for Holland op de 3e startpositie te plaatsen (gem. snelheid 207 km/h), nadat ie lange tijd in het bezit leek van pole position. "Het succes tijdens de kwalificatie nam niet weg dat 1000 kilometer racen (ruim 5 uur) met een nieuwe auto en een nieuw team een hele opgave is, dus ons doel was om zoveel mogelijk kilometers te maken. Voor Le Mans is dit een prima circuit om je voor te bereiden. De topsnelheid ligt hier boven de 300 km/h en de snelste stukken worden net als op Le Mans gevolgd door langzame chicanes.

"Dit resultaat is een aangename verrassing, waar alle mensen van Dome Cars en ons team hard voor gewerkt hebben. En dat op dit circuit, tijdens een race die zo'n rijke historie kent. Val heeft prima gereden. Tot dusver had hij in de Formule 3 alleen races gereden die zo'n 30 minuten duren, dus dit was voor hem een ware vuurdoop op een voor hem onbekend circuit. Ik denk dat hij bovendien zo'n beetje de jongste coureur is die op het podium heeft gestaan van een race om het WK voor sportscars", aldus een tevreden Lammers.

De 3e plaats in de door Ferrari gewonnen race betekende tevens een succesvol debuut van de letterlijk oogverblindende Art Car die Racing for Holland op Monza onthulde. De opvallende beschildering van de Dome vormt de basis van een uniek sponsorplan dat bedrijven in staat stelt om vanaf slechts 5000 gulden hun logo op de kunstzinnige sportscar te plaatsen tijdens de 24 uur van Le Mans (16 en 17 juni a.s.), gekoppeld aan een reeks originele memorabilia en invitaties voor exclusieve evenementen die het team organiseert, zoals toegelicht op www.janlammers.com.

"We vonden het leuk om op Monza alvast een voorproefje van de Art Car te geven, maar hadden niet verwacht dat we er direct zo goed mee zouden scoren", aldus Koense.

Op 6 mei a.s. test het team op Le Mans, de eerste en enige gelegenheid voor de 48 door de organisatie van de 69e 24 uur van Le Mans geselecteerde teams om voor de race in juni op het circuit te testen. Op 13 mei verschijnt Racing for Holland vervolgens in België aan de start op Spa-Francorchamps voor de 3e race om het FIA wereldkampioenschap.

Uitslag 1000 KM di Monza, Round 2 of the 2001 FIA Sportscar Championship, 22 april 2001


1. Lavaggi (I)/Vann (UK), Ferrari 333 SP, 5 uur, 17 minuten, 8 seconden
2. Lupberger/Collins (UK), Ascari A410 Judd, 5 uur, 17 minuten, 14 seconden

3. Lammers (NL)/Hillebrand (NL), Dome S101 Judd, 5 uur, 18 minuten, 59 seconden

4. Smithson (UK)/Owen (UK)/Smith (UK), Reynard )1Q Judd, op 2 ronden