Gemeente Haarlem

GGD bestrijdt geelzucht op basisschool Hannie Schaft

Recent kwam bij de GGD een melding binnen van een tweede geval van Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) op Basisschool Hannie Schaft aan de Linschotenstraat. Dit was voor de GGD aanleiding om circa 30 leerlingen van de klas te beschermen tegen de ziekte. Het gaat om leerlingen van groep 2 en hun broertjes en zusjes die op dezelfde school zitten.

In samenwerking met de directie van de school hebben de infectieziekte-arts en -verpleegkundige van de GGD vandaag aan ouders/verzorgers voorlichting gegeven over Hepatitis A en de kinderen een beschermende injectie gegeven. Uit ervaring is bekend dat een degelijke actie verdere verspreiding van de ziekte doorgaans voorkomt.Zowel de school als de ouders/verzorgers hebben informatie ontvangen over de ziekte Hepatitis A en maatregelen die van belang zijn om nieuwe gevallen te voorkomen.

Hepatitis A is een ontsteking van de lever, die onder andere gele verkleuring van de ogen en de huid geeft. Bij kinderen verloopt de ziekte mild en is meestal na twee weken voorbij. Bij volwassenen kan Hepatitis A ernstiger verlopen. Dit is de reden dat de GGD alert op de ziekte is. Met name na de zomervakantie komt Hepatitis A als importziekte voor.

Als zich een geval op een school voordoet dan adviseert de GGD de school maatregelen te nemen om verdere verspreiding te voorkomen. De Hannie Schaftschool heeft de GGD-adviezen opgevolgd. Desondanks heeft de ziekte zich verspreid.

Voor informatie kunt u contact opnemen met Jeroen den Boer tel: 023 - 5115986 of Lucie van Cranenburgh tel: 023 - 5115962.

23 april 2001