Politiebericht Friesland: Fryslân 22-04-2001
Politieberichten van 21/4 (13.00) t/m 22/4 (13.00)

Heerenveen: vernieling spiegels
In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn van een vijftal personenwagens de buitenspiegels vernield. De wagens stonden geparkeerd in de Sieger van der Laanstraat. Een aantal eigenaren heeft reeds aangifte gedaan.

Sibrandabuorren: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 20.10 reed een 17-jarige bromfietser uit Goenga over It Lange Ein, komend uit de richting van Terzool. Ineens kwam een vijfjarig jongetje uit Sibrandabuorren op zijn fiets de weg oprijden. Een aanrijding was het gevolg. Het jongetje is vervoerd naar het ziekenhuis in Sneek. Hij heeft een been gebroken.

Metslawier: tweemaal rijden onder invloed
Tijdens de MKZ-controle werd een 18-jarige automobilist uit Hantum zaterdag om 23.25 uur gecontroleerd op de Lauwersseewei. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau in Dokkum blies hij 415 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur. Zondag omstreeks 05.00 uur werd een 18-jarige automobilist uit Anjum op dezelfde lokatie gecontroleerd. Ook hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau te Dokkum blies hij 655 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Tevens is zijn rijbewijs ingevorderd.

Dokkum: eenzijdig ongeval met weigering
Zondag omstreeks 01.15 uur kreeg de meldkamer de melding van een eenzijdig ongeval in Op de hoogte. Ter plaatse stelde de bestuurder, een 40-jarige inwoner van Kootstertille, zich agressief op. Tevens weigerde hij te blazen. Hij kreeg een proces-verbaal voor het rijden onder invloed, het weigeren van de ademanalyse en bedreiging. Tevens is zijn rijbewijs ingevorderd.

Wolvega: weerbarstige alcomobilist
Zondag omstreeks 01.40 uur wilde de politie een 32-jarige automobilist uit Wolvega aanhouden. Terwijl de agenten naar de auto toeliepen reed deze achteruit. Vervolgens werd de auto weer klemgezet en lukte de blaasproef tot driemaal toe niet. De auto had verse schade en is in beslag genomen. Op het bureau in Wolvega lukte het blazen wel. Gevolg: 935 ug/l. Dit leverde de man een rijverbod op van 11 uren, tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Dokkum: vrouwen lastig gevallen, vernieling auto Zondag omstreeks 02.00 uur werd een drietal vrouwen lastig gevallen in de Koningsstraat door een groepje jongeren. De vrouwen, uit Dokkum en Leeuwarden (tweemaal), zaten in hun auto toen de jongeren probeerden de auto om te gooien. Tevens zwaaiden ze met messen. Twee verdachten zijn aangehouden, dit betreft een 17-jarige inwoner van Drachten en een 16-jarige inwoner van Damwoude.

Heerenveen: auto in sloot
Zondag omstreeks 01.40 uur kreeg de politie een melding dat op de Rijksweg A7 ter hoogte van de afslag Heerenveen een auto in de sloot lag. Een 41-jarige automobilist uit IJlst had al een uur staan zwaaien naar medeweggebruikers, maar niemand stopte. Hij verklaarde dat hij een dropje uit het dashboard had willen pakken, en daarbij via de linkervangrail naast de weg is geschoten, in de sloot. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 340 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Koudum: rijden met drank op
Zondag omstreeks 03.25 werd een 22-jarige automobilist uit Sondel aangehouden op de Sudergoawei. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 565 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur.

Heerenveen: bouwkeet in brand, verdachte aangehouden Zondag omstreeks 04.00 uur werd een bouwkeet in brand gestoken, die stond aan Ykemas laantje. De brandweer was ter plaatse, maar de keet is geheel uitgebrand. Even later werd een 19-jarige verdachte uit Heerenveen aangehouden op de kruising van de dr. Wumkeslaan en de L. Wagenaarstraat. Hij is aangehouden omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid van brandstichting van de keet.

Drachten: aanhouding na vechtpartij
Een 29-jarige Drachtster is zondag omstreeks 04.20 uur aangehouden op de Noordkade. Onder het toeziend oog van de politie gaf hij een jongen een vuistslag in het gezicht. Een tweede uithaal kon door de politie worden voorkomen. De verdachte is aangehouden voor eenvoudige mishandeling en overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: autodief aangehouden
Zondag omstreeks 05.00 uur kreeg de politie en melding dat gepoogd was een auto te ontvreemden aan de Amelandstraat. Even later kon een 27-jarige inwoner van Leeuwarden worden aangehouden voor poging tot autodiefstal. In de omgeving van de Amelandstraat zijn twee autos ontdekt waar geprobeerd was deze te ontvreemden. Uit een auto was een autoradio gestolen.

Sneek: drie aanhoudingen na lastigvallen van vrouwen Zondag omstreeks 04.15 uur werd een drietal vrouwen lastig gevallen op de Markstraat door eend drietal jongeren. Een vrouw liep een gescheurde lip op. Een andere kreeg diverse klappen. Na melding bij de politie is deze een rondje door de binnenstad gaan doen. Op de Prins Hendrikkade werd een drietal jongeren aangehouden dat voldeed aan het signalement. Het betreft twee 19-jarige inwoners van Sneek en een 18-jarige inwoner van Balk.

Bakhuizen: rijden met drank op
Zondag omstreeks 04.50 werd een 30-jarige automobilist uit Hemelum aangehouden op de Sint Odulphusstraat. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 570 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur.

Wolvega: diefstal taxi
Zaterdag omstreeks 22.15 kreeg de politie een melding dat een taxi was gestolen aan de Drafsportlaan. Bij nader inzien bleek de taxi in de sloot te liggen. De chauffeur, een 23-jarige inwoner van Wolvega, moest een paar klanten ophalen en had de taxi met draaiende motor voor de ingang van het Drafcentrum laten staan. Twee verdachten konden de verleiding niet weerstaan, reden met de taxi weg, waren tegen een stoeprand aangereden en via de groenstrook verdween de taxi in de sloot. Beide verdachten gingen er vandoor.

Joure: rijbewijs ingevorderd
Zaterdag omstreeks 22.15 uur reed een 28-jarige inwoner van Heerenveen te snel over de A7 van Heerenveen naar Joure. Hij bleek 172 kilometer per uur te hebben gereden. Op het verkeersplein te Joure werd de Heerenvener aan de kant gezet. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Bureau Voorlichting & PR, telefoon 058 - 880 8272